Förflytta dig till innehållet

Ännu inget bygglov för stängningshotat B&B i Västanfjärd – ägaren hoppas få lovet i skick för att kunna renovera inför nästa säsong

Pressbild
En stor gul trävilla i naturskönt landskap
En sommar har gått sedan stängningshotet, men fortfarande är användningsändamålet för B&B Villa Ekbladh i Västanfjärd seniorboende istället för hotell.

Hos Bed & Breakfast Villa Ekbladh i Västanfjärd har man en rätt så normal sommarsäsong bakom sig, även om det i juni var närapå att ägaren Christian Nyström hade tvingats sätta lapp på luckan.

Från Kimitoöns byggnadstillsyn ansåg man nämligen att hotellverksamhet inte kan bedrivas i en fastighet där användningsändamålet är fastställt som boende för äldre. Följden blev att tillsynschefen avbröt inkvarteringsverksamheten i slutet av maj.

Strax därpå upphävde dock Kimitoöns bygg- och miljötillsynsnämnd tillfälligt beslutet över sommaren. Man beslöt då att bygglovsprocessen eventuellt återupptas i oktober, efter att byggnadstillsynen utrett om tidigare användningsändamål ändå kunde fungera för nuvarande verksamhet.

Tillsynschef Dan Renfors var en av dem som anmälde avvikande mening till protokollet.

LÄS OCKSÅ

Läget för bygglovsprocessen: Under arbete

Renfors får av ÅU frågan vart ärendet kommit nu, fyra månader senare. Han svarar att bygglovsprocessen är under arbete och att nya handlingar har tagits emot för att man ska kunna ändra fastighetens användningsändamål. Bland annat har räddningsverket gett sitt utlåtande till planerna, och det utlåtandet granskas nu.

Steg två är att byggnaden granskas, steg tre att eventuella ändringsarbeten görs.

– Efter det kan tänkta verksamhet bedrivas, säger Renfors, som beskriver nuläget som en gråzon.

Han håller fast vid att då byggnader ändrar användningsändamål ska saken behandlas med bygglov. Renfors förklarar att det här inte betyder att byggnaden måste motsvara ett nybygge.

Han ser att den tidigare verksamheten som seniorboende ger vissa fördelar och att den nya inkvarteringsverksamheten inte orsakar märkbart större risker i byggnaden. Men ifall det finns brister eller lösningar som till och med är farliga måste de åtgärdas.

Processen kring det här ärendet har pågått sedan år 2019: Fastighetsägarna har under flera år frågat om möjligheten att ändra användningsändamålet.

”Sådana här saker går otroligt långsamt på Kimitoön”

Christian Nyström på Villa Ekbladh får samma fråga. Från sin synvinkel ser han inte att några större förändringar eller framsteg skett i processen sedan i våras.

– Vi fortsätter med samma bygglov. Det här är otroligt tidsdrygt! Det är svårt att få tag på folk – sådana här saker går otroligt långsamt på Kimitoön. Jag har byggt en hel del i Esbo och Borgå, men så här långa tidsfrister har jag inte varit med om.

Nyström har inte i något skede motsatt sig att ett nytt bygglov är nödvändigt, men han är inte nöjd med hur Kimitoöns kommun skött processen. Vilka kompletteringar som behövts har enligt honom varit oklart. Han tycker till exempel inte det är vettigt att ett energibevis krävs för ett hus byggt år 1910.

– Dessutom har byggnadsinspektionen inga ritningar på huset – det har vi satt tusentals euro på att låta göra, säger Nyström.

För inte saken till domstol

I somras var Nyström redo att föra saken till domstol. Han lockas fortfarande av det, men fokuserar nu på att få lovet färdigställt framför att starta ytterligare långdragna processer.

Tillsynschefens beslut om att avbryta verksamheten ser Nyström fortfarande inga grunder för.

– Vi bygger ju ingenting. Jag tycker inte om att man hotar att stänga verksamheten.

Däremot väntar man på bygglovet för att kunna köra i gång med renoveringen av de flera rum som skadades av ett vattenläckage i december 2021. Förhoppningen är att få rummen i skick till nästa säsong.

Har fungerat som äldreboende

Bakgrunden till behovet av ändrat användningsändamål för Villa Ekbladh hänger ihop med att ett privat äldreboende ”Villa Kälkestad” tidigare drivits i bygganden.

Efter Villa Kälkestad blev huset ”Villa Felix” – ett pensionat med en åldersgräns på 50 år som sades erbjuda lugn och ro för kunderna. Då såg man på kommunen att användningsändamålet inte avviker väsentligt från äldreboende och ett bygglov var då inte aktuellt.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter