Förflytta dig till innehållet

Annorlunda dag i Silva

Nygammal lek. Jasmine Ekholm, 4 år lär sig hoppa ruta som det kallas på finlandssvenska, eller hoppa hage. Malin Joki t.v. berättar hur det ska gå till. Roligt, tyckte Jasmine.

Hur lekte barnen förr? Och när skrev man på griffeltavla?

Bland annat det fick dagis- och förskolebarn lära sig i dag i Silva daghem i Kimito. Där firades den nationella dagen för småbarnspedagogik kombinerad med höstens tema, Finland 100 år.

Den nya planen för småbarnspedagogiken togs i bruk den 1 augusti, med stark betoning på barnens delaktighet. Dessutom rekommenderas nu att barnen rör på sig tre timmar per dag i stället för som tidigare rekommenderat två timmar.

– Hos oss har barnen alltid fått röra på sig mycket, och också vara ute både förmiddag och eftermiddag, säger Silvas pedagogiska handledare Malin Joki.

Silva har dessutom en finsk förskola som  nästan helt försiggår utomhus – nu för andra året – och inom barnomsorgen pågår projektet ”Du med naturen” som går ut på att göra utevistelserna mera mångsidiga.

Och här finns alla förutsättningar –- det bara ett par år gamla Silva-huset har fina gårdar och lekområden ingärdade, och som omedelbar granne hela stora Amosparken.

Bara grönt och fint så långt ögat når – här har ni väl en optimal plats?

– Jo, vi har allt vi kan önska förutom havet. Men på vårarna har de äldre barnen nog fått segla med barkbåtar i bäcken som rinner förbi här, säger Joki.

Hela 120 dagis- och förskolebarn går i Silva, plus 25 eftisbarn.

I dag fick barnen bland annat – i små grupper, med tanke på delaktigheten –  göra handavtryck och på så vis skapa det blåa korset i Finlands flagga, de fick knåpa ihop djur av kottar, rida käpphäst, ”hoppa ruta”, öva stövelkast och uppleva en Mumininspirerad äventyrsbana.

Flaggade. Fr.v. förskolebarnen Hugo Nummelin, Linus Sahlberg, Maurus Fuchs och Hampus Dahlén gillar alla Finlands flagga. Det blå och det vita går så bra ihop, säger Hampus, och Hugo tillägger att han tycker jättemycket om flaggan.

Gammalt och nytt. Förskolelärare Stina Ekroos-Westerlund visade bland annat en gammal bleckmugg och en ny Muminmugg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter