Förflytta dig till innehållet

Annika Meinander får Per Brahe-priset – forskar i faktorer som ligger bakom kroniska inflammationstillstånd

Annika Meinander beskrivs som en forskare med ett sällsynt brett kunnande och som en omtyckt forskningsledare och handledare. Foto: Pressbild


Stiftelsen för Åbo Akademi har delat ut Per Brahe-priset år 2019 till doktorn i biokemi, docent Annika Meinander.
Meinander nominerades till priset av fakulteten för naturvetenskaper och teknik (FNT) vid Åbo Akademi, med följande motivering:
– Meinander är en forskare med ett sällsynt brett kunnande och en omtyckt forskningsledare och handledare, som framgångsrikt arbetar med individerna i sin redan nu internationellt erkända forskningsgrupp.
Meinander beskrivs som en utmärkt lärare som använder olika typer av undervisningstekniker och är mån om att utveckla undervisningen vid fakulteten.
– Hon är snabb, noggrann, effektiv, djärv och mycket produktiv. Hon jobbar systematiskt framåt i teamanda på ett transparent och målmedvetet sätt, enligt motiveringarna.
Meinander har också varit medlem i Åbo Akademis styrelse och fakultetsråd samt framgångsrikt engagerat sig inom såväl undervisning, forskning som administrativa uppgifter.

Återvände till ÅA efter tre år i London

Prismottagaren disputerade vid Åbo Akademi 2007 med huvudämnet biokemi. Efter tre år som postdoktoral forskare vid Institute of Cancer Research i London återvände hon till Åbo Akademi 2010 för att sköta ett vikariat som akademilektor och en tidsbunden befattning som universitetsforskare.
Meinander erhöll finansiering av Finlands Akademi som akademiforskare för åren 2014–2019. För närvarande arbetar hon som vikarierande akademilektor i cellbiologi och fungerar även som ämnesansvarig för cellbiologi. Sedan 2017 är Meinander utnämnd till docent i molekylär genetik vid Fakulteten för naturvetenskaper och teknik.
Hennes forskning fokuserar på molekylära cellfunktioner som ligger bakom kroniska inflammationstillstånd, speciellt i tarmen. I sitt laboratorium har Meinander byggt upp ett för ÅA nytt modellsystem med bananflugan som försöksorganism, för att undersöka celler i inflammationstillstånd.
Meinander har upprepade gånger lyckats erhålla framstående extern finansiering för sitt arbete, noteras i pressmeddelandet från Åbo Akademi.
Priset överräcktes på tisdagen av stiftelsens ordförande Gisela Knuts, i samband med att delegationen för Stiftelsen för Åbo Akademi höll höstmöte.

Per Brahe-priset
Stiftelsens för Åbo Akademi styrelse delar årligen ut Per Brahe-priset åt en forskare, vars fortsatta anknytning till Åbo Akademi är synnerligen önskvärd.
Prissumman är 12 000 euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter