Förflytta dig till innehållet

Annika Cleos och Niklas Winters skiva har fått ta tid

”Another Way Home”. Annika Cleo och Niklas Winter ger ut sin första gemensamma skiva och uppträder med en matinékonsert i Åbo. Foto: John Grönvall.

”Another Way Home” heter jazzmusikerna Annika Cleos och Niklas Winters första gemensamma skiva, som släpps lördag den 19 augusti.

Skivsläppet uppmärksammas med en matinékonsert i Sibeliusmuseum i Åbo samma lördag klockan 14.

Niklas Winter säger att jazzskivor kan göras på kort tid, där inspelningen görs på några timmar, och på längre tid.

– Den här skivan har varit en längre process. Både Annika Cleo och jag har många andra projekt på gång och det här har varit ett projekt att återvända till.

Skivan spelades in i Winters vardagsrum – med bra akustik och lånade bra mikrofoner – i Reso i september i fjol.

– Det var ingen stress som det så ofta är vid inspelningar. Det var en skön process, där vi drack kaffe i vardagsrumssoffan och spelade in lite. Ibland bara repade vi medan vi spelade in och det blev så bra att vi behöll det. Familjens hund Bruno låg och lyssnade under bordet och det hände att vi måste avbryta inspelningen när han tassade i väg och klorna hördes mot trägolvet.

Efteråt har han lagt in flera gitarrspår.

– Jag har prövat mig fram och stämt gitarren på olika sätt. Att stämma ner gitarren gör att den låter som ett helt annat instrument när strängarna blir lösare. På det sättet blir soundet ännu mer avslappnat. Det är något jag kommer att fortsätta att göra.

”Another Way Home” mixades och mastrades i början av året och Winter säger att det har varit skönt att ha haft tid att lyssna på materialet under en längre tid.

– Det är som slow food, som tillreds långsamt, i motsatt till snabbmat, fast food. Nu har jag haft tid att känna mig fram och tid att fundera länge på allt.

På skivan medverkar Annika Cleo med sång, Niklas Winter på gitarr samt arrangemang, Ulf Krokfors på bas, Mikko ”Gunu” Karjalainen på trumpet samt Max de Aloe från Italien på kromatiskt munspel.

– I Finland finns det många som spelar bluesmunspel, men ingen jazzmusiker som spelar kromatiskt munspel. de Aloe har spelat in sin del i en studio i Italien och skickat ljudfilerna till mig. Med en eller ett par andra instrument i några av låtarna får de en helt annan färg.

På skivan finns fyra egna låtar och tio lånade. Annika Cleo har skrivit en låt och texter till några av Niklas Winters låtar.

– Här finns också en Bob Dylan, som ju fick Nobelpriset i litteratur i fjol. Jag har alltid gillat hans texter. Här finns också evergreens som ”Moon River” och en traditionell visa på svenska, ”Vem kan segla förutan vind?”. Vi hoppas få uppträda också utomlands med materialet, därför valde vi den här blandningen.

Niklas Winter säger att musiken är en blandning av jazz och stilen singer songwriter. Han kallar den en höstskiva, ”som kanske inte är så jättetjohejsen”, men som passar bra till hösten.

– Här finns faktiskt också en julsång, den sista låten ”Wish”. Jag har alltid velat göra en julsång och i och med dess sista rader blir den det.

På konserten i Åbo medverkar Cleo, Winter och Karjalainen. Tuure Koski ersätter Ulf Krokfors på bas.

Skivan ”Another Way Home” ges ut av Winters skivbolag Abovoice.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter