Förflytta dig till innehållet

Ångerman ny residenskonstnär i Korpoström – ett tidigare besök i Skärgårdshavet slutade på akuten

Martina Martinovic
kvinna på strand på kvällen
Maria Ångerman har arbetat vid hav i flera länder. Här på en strand i Senegal.

Maria Ångerman, bildkonstnär och filmskapare från Vasa, flyttar i maj till Pro Artibus konstnärsresidens i Korpoström. Där ska hon i sex månader arbeta på projektet Troubled Landscapes.

– Projektet består av flera olika delverk som fokuserar på relationer som uppstår kring strandlinjen – ett liminalt rum, ett gränsland där land och hav möts. I Korpoström kommer jag att fördjupa mig i haptiska fotografiska och filmiska undersökningar som strävar efter att skapa ett kretslopp, berättar Ångerman.

porträtt av kvinnaMartina Martinovic
Maria Ångerman ska i Korpoström arbeta med helheten Troubled Landscapes. – Det är en större helhet som jag hoppas kunna visa tillsammans i en större utställning i framtiden.

Ångerman, som är uppvuxen i Vasa, har bott i Helsingfors och i många europeiska städer. År 2014 erhöll hon sin magisterexamen från Nederländernas filmakademi. Hon har också studerat vid Nykarleby konstskola och konstvetenskap vid Stockholms universitet. De senaste somrarna har hon tillbringat i Vasa skärgård därifrån hennes mamma kommer.

– Det som lockade mig i Korpoström är den omedelbara närheten till havet, tillgången till biologerna och deras forskning, samt möjligheten att få arbeta med institutionen Pro Artibus.

– Jag har också hört mycket gott om lokalbefolkningen, säger Ångerman som föredrar residensvistelser som är så långa så att hon hinner lära känna folk och rota sig ordentligt.

– Det gör jag bland annat genom att odla grönsaker.

Smällar och omvälvande upplevelser

Ångerman har inga släktband till Skärgårdshavet, men ett tidigare besök slutade med en rejäl smäll.

– Jag hade en pojkvän från Pargas en gång i tiden och vi seglade omkring där en hel del. Att tyst glida fram mellan kobbarna var helt underbart, men det minne som tyvärr lämnat starkast intryck, var när vi tog iland på en holme på väg tillbaka till stan. Jag halkade när jag skulle hoppa iland, så det blev en snabb motorbåtsfärd till akuten. Käken klarade sig, men tre tänder slogs ut.

Efter Korpoström kommer hon att återvända till Benin där hon arbetar på ett större projekt.

– Det var en omvälvande upplevelse när jag besökte landet och Burkina Faso för första gången, det satte igång flera processer. Jag planerar också återvända till Senegal för att visa den helhet som fick sin början där i fjol.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter