Förflytta dig till innehållet

”Amadeus” sätts upp på Stadsteatern i Åbo

Åbo stadsteater sätter upp pjäsen ”Amadeus” i februari, meddelar teatern i ett pressmeddelande.

”Amadeus” beskrivs som en pjäs om ”medelmåttighetens förbannelse och avundsjukans frätande kraft”. Det är en pjäs vars manus skrevs av Peter Shaffer och sattes upp första gången 1979. Den gjordes till film 1984 och vann åtta Oscarstatyer.

Nu regisseras den av Tuomas Parkkinen. Huvudrollerna görs av Santtu Karvonen och Miro Lopperi.

”Amadeus” är en av de mest spelade samtida klassiska pjäserna. Den handlar om tonsättarna Antonio Salieri och Wolfgang Amadeus Mozart och rivaliteten mellan dem på 1780-talet.

Den ena av dem är hovkompositör för Österrikes kejsare Josef II och den andra har en säregen gåva som gör hans komponerande genialt. Antonio Salieri är hovkompositören, och han har makt att antingen lyfta eller krossa den unge kollegan.

Förutom ovan nämnda skådespelare är även Linda Hämäläinen, Ulla Reinikainen, Mika Kujala, Stefan Karlsson, Kimmo Rasila, Minna Hämäläinen, Riitta Salminen, Ulla Koivuranta och musikern Henna Linko med i pjäsen.

Premiären hålls den 4 februari.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter