Förflytta dig till innehållet

Alzheimerpatient får inte plats på serviceboende i Nagu – en hel avdelning är stängd

Tuuli Meriläinen
Man som sitter i ett rum med en äldre kvinna som har hatt.
Nagubon Rami Vuolle säger att han är mycket orolig över utvecklingen på servicehemmet Grannas, inte minst med tanke på att hans mor med långt utvecklad Alzheimers inte kan få en plats där nu.

Vad är det som händer på servicehuset Grannas i Nagu? ÅU har kontaktats av ett flertal oroliga Nagubor och en av dem är Rami Vuolle.

Hans mor, som bor i en av Furubo-lägenheterna på Kyrkbacken, klarar inte längre av att ta hand om sig själv på grund av svår Alzheimers. Då Vuolle talade med geriatrikern i Pargas var beskedet beklämmande.

– Läkaren medgav att min mor nödvändigt borde få en plats på ett servicehus och att Grannas skulle vara bra men att det inte går eftersom en avdelning har stängts och alla platser är upptagna, säger Vuolle.

Efterlyser öppenhet

Sammanlagt finns det 18 platser på servicehuset Grannas, men antalet platser har trappats ned sedan år 2020 och nu får man med den tillgängliga personalstyrkan bara vårda nio klienter samt upprätthålla en plats för korttidsvård.

Nu efterlyser Vuolle öppenhet från ledningen om vad som sker på Grannas – är nedtrappningen ett steg mot att stänga ner Grannas? Och varför ser man inte av några försök till rekrytering av personal?

Att flytta minnessjuk kan orsaka mer oro

Att mamman kan erbjudas en plats på något annat servicehem än Grannas är Vuolle besviken över.

– Nu har det varit tryggt för henne, och oss, att hon finns på samma ö som vi. Hon är ju dessutom född här. Dessutom har vi, som är närstående, kunnat stöda och hjälpa hemvården nu då sommaren börjar, precis som äldreomsorgens ledning önskat i det brev de sänt ut i slutet av april!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter