Förflytta dig till innehållet

Allt fler sorterar — men inte bioavfall

bioavfall

bioavfall, fruktskal

Bioavfall är inte pop att sortera. ÅU-foto


År efter år meddelar invånarna i Sydvästra Finland att det är viktigt att tömningen av det egna avfallskärlet fungerar bra.
LSHJ, Sydvästra Finlands Avfallsservice, har gjort en enkät i regionen om avfall och sortering.
Om man jämför undersökningen som gjordes för ett par år sedan med årets enkät, svarade allt fler att återvinning och miljöfrågor hör till de viktigaste frågorna inom avfallshanteringen. De som svarade uppskattade att de genomgående sorterar olika avfall flitigare nu än då den förra undersökningen gjordes. Speciellt ivrigt sorteras plastförpackningar och avlagda textilier.
Trots att bioavfall samlats in i en omfattande grad redan många år i Sydvästra Finlands område, ligger sorteringsaktiviteten för bioavfall långt efter annat avfall.
Glasförpackningar sorteras av 87% av de som svarade, papper sorteras av 86%, medan bioavfall sorteras av endast 53%. Utifrån svaren är det unga och äldre i genomsnitt flitigare på att sortera och de i arbetsför ålder sorterar mindre.
Med tanke på miljöpåverkan och klimatet skulle det vara viktigt att fler sorterar bioavfall.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *