Förflytta dig till innehållet

Allt fler seglar till Dalsbruk – båtserviceföretag behöver flera anställda

Seidi Lindroos vid en Swan-båt som nyligen har fått bottnen sandblästrad i Dalsbruk. Båtarna ger sysselsättning. Förhoppningen är att hela byn ska ha nytta av att så många båtägare söker sig hit, säger hon. Foto: Monica Sandberg


Målet är att bli det bästa båtvarvet i Finland.
Det säger Seidi Lindroos, ekonomichef vid D-Marin och DB Marina,.
Det är två Dalsbruksföretag som tillsammans klarar allt från upptagning och sjösättning till motorreparationer och sandblästring, plus normalt underhåll och vinterförvaring.
– Vi har faktiskt så mycket att göra på glasfiber- och träsidan att vi behöver flera anställda. Målet är att hitta tre till. Det finns alla chanser för oss att växa. Redan nu har de reparationer som vi gjort så gott rykte att man från försäkringsbolagens sida har sagt att man gärna hämtar båtar till oss för reparation, säger hon.

Kall öl i kylen, om så krävs

Det goda ryktet gjorde att man i fjol fick status som auktoriserat reparationsvarv för Nautors Swan-båtar.
– Vi har en hel del sådana inne, för reparation och vinterförvaring. Tack vare höga hallar och en ny, hög port så ryms det mesta in, säger Lindroos.
Nu är cirka 400 båtar i vinterförvaring, och många av båtägarna vill ha allt underhåll fixat tills de kommer och hämtar på våren – någon beställer till och med kall öl i kylen, och det sköter vi också om, säger Lindroos.

Allt flera vill ha ”nyckeln i handen”

Förutom att trenden med båtägare som vill ha ”nyckeln i handen” ökar så växer också båtarnas storlek (största båten nu som man har inne är 60 fot eller 18 meter lång).
Därför har bryggkapaciteten utökats, så stora båtar bättre kan tas emot. Men antalet bryggplatser är det så stor efterfrågan på att det råder brist.
– Allt flera från huvudstadsregionen söker sig hit, tack vare vår skärgård, vårt båtkunnande och all den service som Dalsbruk har på gångavstånd. Det finns ingen annanstans.
– Vi får nya kunder hela tiden, och har nu 50 nya båtar i vinterförvaring, säger Lindroos, som i går berättade om verksamheten vid det företagarkaffe som Kimitoöns kommun ordnade.

Nu 16 anställda

Att verksamheten är uppdelad på D-marin och DB Marina är av historiska skäl; D-Marin har verkat sedan 1986 men DB Marina sedan 2017 då halva Fabriksholmen köptes. Tillsammans har de två företagen nu 16 anställda, under högsäsong ett tjugotal.

Till Dalsbruk styr många båtägare – här finns många slags service på gångavstånd, och skärgård också. Foto: Monica Sandberg

Dela artikeln

2 kommentarer: “Allt fler seglar till Dalsbruk – båtserviceföretag behöver flera anställda

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter