Förflytta dig till innehållet

Allt fler heltidsproffs inom lagidrotten i Finland – basketen har gått förbi bobollen

ÅU-foto


Antalet idrottare som får heltidslön i Finland växer stadigt. Sedan 2011 har proffsidrottarna inom lagsport ökat från 1023 till 1379, en ökning med 32 procent. Siffrorna har publicerats av Forskningscentralen för tävlings- och toppidrott (Kihu).
Statistiken baserar sig på olycksfallsförsäkringscentralens register. Där listas de idrottare som är anställda av en idrottsförening och tjänar över 11 190 euro i året.
Proffsidrottarna är fördelade nästan uteslutande på fem sporter: ishockey, fotboll, basket, boboll och volleyboll. I registret saknas halvprofessionella idrottare som inte når upp till 11 190 euro, idrottare som spelar utomlands och idrottare inom individuella grenar.
– Inom lagsport är man anställd av sin förening, medan idrottare i individuella grenar är företagare. De kan skaffa försäkring frivilligt, men få gör det och de är därför inte listade, berättar Jari Lämsä, sakkunnig vid Kihu.

Ishockeyn dominerar inom proffsidrotten i Finland. Ligalagen har en sammanlagd omsättning på över 100 miljoner och hela 852 av proffsidrottarna är hockeyspelare. Antalet har ökat från 578 på sex år.
Som jämförelse omsätter fotbollsligalagen sammanlagt kring 20 miljoner euro. Antalet proffsfotbollsspelare har minskat något under de senaste sex åren.
Antalet som får lön för att spela basket och volleyboll har nästan fördubblats under 2010-talet. Proffsbasketspelarna har under tidsperioden gått förbi bobollsspelarna, vars antal har varit så gott som oförändrat den senaste tiden.
Åbo har tre ligalag i fotboll och två ligalag i ishockey. Basketlagen Kristika och Turun Riento spelar båda i division 1, och i volleyboll och boboll är staden representerad på den tredje högsta serienivån.
LÄS OCKSÅ:
1,6 procent av proffsidrottarna i Finland är kvinnor – nya hockeyligalaget TPS: ”Målet är att damerna inte ska behöva betala själva”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter