Förflytta dig till innehållet

Allaktivitetshus, viktigt att prioritera när allt är möjligt

Åbo Underrättelsers logo

Man ska aldrig ge upp när det gäller ett mål som ska nås. Idogt arbete ger resultat, vilket också Svenska folkpartiets arbete för de svenska dagisasarna och skolorna är bevis på.

Den glädjande verkligheten är dock, att antalet svenska dagis- och skolbarn samt seniorer ökar. Detta bådar gott för den tvåspråkiga staden Åbo.

Är ett svenskspråkigt allaktivitetshus realistiskt, frågar Pia Heikkilä på ledarspalten i ÅU 13.4. Mitt svar är jo, det är realistiskt.

Heikkiläs ledare tar fasta på alla de punkter som dock först måste utvärderas för i rätt prioritet kunna förverkliga de projekt som förbättrar den svenska servicen i Åbo.

Svenska folkpartiet, som oftast är initiativtagaren till svenska projekt och den som bevakar och driver dessa projekt vidare, är också realistiskt. Bevisligen är det så, att flera samtidiga svenska projekt går trögt igenom den politiska processen. Man måste prioritera samtidigt som man bereder följande steg. Alla steg måste föregå en politisk process. Här gäller samarbete med både tjänstemän och de andra partierna.

Prioritet gäller också nu. Utrymmesbristen på skolsektorn är störst i högstadiet S:t Olofsskolan. Sedan kommer lågstadieskolan som helhet, dvs. Cygnaeus och Sirkkala skolor och därefter dagisarna där förskolan dessutom nu utvidgas med 5-åringarna.

Den akuta utrymmesbristen från inkommande höst för i synnerhet S:t Olofsskolan måste åtgärdas omedelbart samtidigt som en utredning över skolans framtid pågår. Jag förväntar mig ett svar på min fråga för en lösning av den akuta utrymmesbristen på fullmäktiges frågetimme på måndagen.

En helhetslösning på lång sikt, som den svenska sektionen inom bildningssektorn jobbar med, behövs dock i rask takt. Målsättningen ska vara att en ny S:t Olofsskola byggs på tomten där Samppalinna skola nu finns.
Åbo behöver en tredje svensk lågstatideskola. Utöver överfyllda klasser i dag, pekar alla befolkningsprognoser på ytterligare ökande elevunderlag. Detta elevunderlag kommer från dagisarna. Också antalet dagisbarn ökar för varje år. Nu klarar dagisarna av trycket en kort tid med daghemmet Port Arthur och det tillfälliga daghemmet i Hallis, men inte länge och inte heller med tanke på att också 5-åringarna ska i förskola.

Nu kommer jag till detta med allaktivitetshus. För mig betyder allaktivitetshus verksamhet för dagis, ungdomar och seniorer och eventuellt sådan service som kan förknippas med deras verksamhet. Våra svenskspråkiga ungdomar behöver fritidsutrymmen för spelande och umgänge efter skolan och på kvällarna, alla aktiviteter mellan barn och seniorer är guld värda och seniorerna ska kunna träffas sinsemellan för stimulerande dagverksamhet.

Ett allaktivitetshus kompenserar dock inte behovet av en ny större byggnad för S:t Olofsskolan och en ytterligare tredje lågstadieskola för det växande elevunderlaget, dvs. två projekt som enligt mig ska ingå i det borgmästaravtal som ska göras efter valet i juni och som ska fungera som underlag för politiska beslut under kommande fyra år.


Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *