Förflytta dig till innehållet

Allaktivitetshus – positiv skolutveckling i Åbo

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Svenska sektionen beslutade på torsdagens möte (22.4) att låta göra en förberedande behovsutredning gällande en tredje svensk enhet för åk 1–6 som även omfattar förskola samt småbarnspedagogik. Enligt beslutet kunde helheten även utvidgas till att bli ett svenskt allaktivitetshus med verksamhet också för övriga sektorer såsom ungdomsverksamhet, seniorverksamhet, rådgivning, bibliotek etc.

SFP i Åbo välkomnar beslutet. I ljuset av statistik som visar att antalet svenskspråkiga barn i dagis och skolåldern i Åboregionen ökar med 1,5 % per år så måste arbetet med att planera en ny svenskspråkig skola i Åbo komma igång.

Åbo stad vill skapa goda boendemiljöer med kommunal service som t.ex. skola, dagis, primärvård och bibliotek samlad på kort avstånd från hemmet. Ett koncept som är inskriven i stadens strategi är allaktivitetshus som byggs framförallt i stadsdelar lite längre bort från centrum.

I Hirvensalo nära slalombacken finns t.ex. Syvälahti allaktivitetshus som inrymmer skola, dagis, bibliotek, skolvårdcentral och ungdomsgård med motionshall. Vid stadsgränsen mot Reso finns Aunela allaktivitetshus nära skolan med samma namn. Huset inrymmer en ungdomsgård och ett bibliotek. Och i S:t Marie finns Ypsilon, stadens nyaste allaktivitetshus, med grundskola, småbarnspedagogik, ungdomsgård, skolhälsovård och rådgivningstjänster.

För ett svenskspråkigt allaktivitetshus är utmaningen att hitta en mer central placering än de tre ovan nämnda exemplen. De svenskspråkiga i Åbo bor utspridda i hela staden men med viss koncentrering till stadsdelarna Centrum, Skansen-Uittamo, Hirvensalo-Kakskerta och Nummis-Hallis.

Placeringen av den nya skolan borde därför bli så central som möjligt för att också kunna fungera som ett allaktivitetshus.

SFP i Åbo välkomnar att staden vill bygga en enhet för svensk service. Det skulle kunna bli ett svenskspråkigt vardagsrum i staden och en naturlig mötesplats för alla Åbobor som vill ha service eller interaktion på svenska.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter