Förflytta dig till innehållet

Alla vägar leder norrut – ”Utan varierande förhållanden och utmaningar i Finland skulle innovation och nya lösningar knappast ha uppstått i sådan utsträckning som de har gjort”

ung kvinna med ljus kavaj

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Den 12–15 juni samlades nästan 1 500 unga ledare och experter från 46 olika länder i Uleåborg. Norra Europas pärla, Uleåborg erbjöd de mest fantastiska ramarna för Europaregionens Juniorhandelskammares konferens och möjliggjorde nätverkande mellan europeiska unga ledare genom föreläsningar, företagsbesök och informella möten.

Marknadsföringen av evenemanget lyckades väl med att utnyttja de mest attraktiva sidorna av Finland ur ett europeiskt perspektiv: ren natur och en säker miljö.

Professionellt lockades publiken av teman som högteknologi och ansvarsfullt ledarskap. I konferensprogrammet infriades marknadsföringslöftena väl och bland annat på konferensens kvällsgala presenterades de fyra årstiderna även på tallriken i form av varierande lokala delikatesser.

Våra skiftande årstider och geografiska läge har drivit finländare till teknologiska framsteg och hög nivå inom bland annat skeppsbyggnad, kommunikation och ledarskapskultur.

Vårt nordliga land med närhet till havet har krävt fungerande sjövägslogistik, där långa avstånd, kräver god kommunikation och tydliga ledarskapsmetoder för att säkerställa ett tryggt samhälle. Utan varierande förhållanden och utmaningar skulle innovation och nya lösningar knappast ha uppstått i sådan utsträckning.

Vi kan tacka vår årligen förnyade natur för mycket; dess renhet och vattenresurser beror på regelbunden snötvätt. Vatten kommer i framtiden att bli en naturresurs vars värde ökar med klimatförändringarna. Förra och denna sommars farliga värmeböljor i Europa får oss att uppskatta måttliga temperaturer.

Våra ljusa och lagom varma somrar är ett utmärkt trumfkort för turismen; sommaren håller på att utvecklas till en säljande turistattraktion för Finland som en motvikt till Lapplands vintervita landskap. En särskilt livskraftig turistmarknadsföring har gjorts i skärgården kring Åbo, där man har tagit stora steg de senaste åren.

För utvecklingen av Finlands turism är det bra att planera för ansvar och balans på lång sikt. Tack vare den finska karaktären är det osannolikt att vi får problem med överturism, som det redan har hänt på vissa turistmål i Europa, men det är ändå något vi bör vara förberedda på. Klimatångest vill vi inte uppleva genom inhemsk turism heller.

Egna val är alltid nyckeln, särskilt vad gäller den närmaste omgivningens påverkan, även om de globala effekterna av egna val kan kännas som en droppe i Medelhavet.

För hundra år sedan hoppades eldsjälar på nya bildningsvindar i det finska samhället genom att öppna “fönstren mot Europa!”.

Sedan dess har bildningen framgångsrikt byggts upp och ett sekel senare var sommarens JCI-konferens i Uleåborg en utmärkt dörröppning från Finland till Europa! Vi lyckades väl med att bygga en positiv Finlandsbild och besöket i Uleåborg gjorde ett outplånligt intryck på konferensdeltagarna.

Jag tror att många av dem som kom till Uleåborg kommer att resa till Finland igen baserat på sin erfarenhet under de kommande åren.

Konferensens arrangemang var ett gemensamt projekt för Finlands Juniorhandelskammare, där Uleåborgs Juniorhandelskammare och Uleåborgs Tervaporvarit Juniorhandelskammare hade huvudansvaret.

Det tre år långa projektet kulminerade i en fantastiskt genomförande av konferensen som krävde engagemang och tusentals timmar av frivilligarbete inom föreningen. Nästa möjliga stora JCI-konferens i Finland kan inträffa redan år 2029 då Tammerfors Juniorhandelskammare siktar på att få arrangemangsrättigheterna för världskongressen.

När vägarna leder hit norrut sätts Finland åter på världskartan och Åbo Juniorhandelskammare vill absolut vara med!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter