Förflytta dig till innehållet

Alla ut på 90 sekunder – farlig nödlandning på Åbo flygfält ledde till uppdaterade evakueringsplaner

Arkivbild
Åbo flygplats.
Arkivbild

ÅU foto.


Högst 90 sekunder får det ta att tömma ett flygplan.

Lännen Media skriver i sina tidningar att Finavia har uppdaterat sina evakuerings- och räddningsplaner. Den bakomliggande orsaken är en farlig situation som uppstod på ett Finnairflyg i december 2017.
Personalen upptäckte röklukt i kabinen och planet tvingades nödlanda i Åbo. Utrymningen av planet var varken planerad eller hade övats på förhand. Olycksutredningscentralen gick ut med en rekommendation om uppdateringar i evakueringsplanerna på alla Finavias flygplatser efter incidenten.
– Vi har kartlagt alla transportföretag på flygplatsorterna. Det är möjligt att transportera resenärerna från planet vid en evakueringssituation på alla orter, säger riskhanteringschefen Jukka-Pekka Pystynen på Finavia till Lännen Media.
Pystynen säger att räddningsplanerna inte följde en gemensam linje tidigare, men nu är allt uppdaterat.
Från Finnair påminner man passagerare om att handbagaget måste lämnas kvar vid en evakuering. Trots att det kan vara mänskligt att nappa med sig sin väska, kan det fördröja en evakuering.
– Evakueringen får ta högst 90 sekunder. Vid brandrisk, som den i Åbo, måste man snabbt ut ur planet, säger Jari Paajanen från Finnair.
LÄS OCKSÅAllvarliga brister vid evakuering av rökfyllt flygplan på Åbo flygplats

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter