Förflytta dig till innehållet

Alla svenskspråkiga dagstidningar nu digitaliserade – ÅU bland de populäraste

Skärmbild från Digi.kansalliskirjasto.fi
Tre nummer av ÅU från 1949 på Nationalbibliotekets digitala tidningstjänst.
Tre nummer av ÅU från 1949 på Nationalbibliotekets digitala tidningstjänst.

De svenskspråkiga dagstidningar som publicerats i Finland har nu digitaliserats i sin helhet. När Nationalbibliotekets digitaliseringsprojekt avslutades vid årsskiftet hade nästan 3,9 miljoner sidor digitaliserats inom projektet.

Sammanlagt finns det nu nästan sex miljoner sidor svenskspråkiga dagstidningar att använda i Nationalbibliotekets tjänst digi.kansalliskirjasto.fi. Det är 30 procent av alla dagstidningar i tjänsten.

Man kan göra mångsidiga sökningar i tidningarnas innehåll och metadata i det digitala materialet.

– Tillgängligheten av de digitala dagstidningarna ger nya forskningsmöjligheter och fördjupar förståelsen om Finlands historia och kultur. Vi är tacksamma över våra donatorer och samarbetspartner som möjliggör att det svenskspråkiga kulturarvet i Finland kan öppnas för allt bredare användning. De omfattande digitala materialhelheterna kan också främja utvecklingen av språkvetenskap, maskininlärning och artificiell intelligens genom att de ger nya möjligheter för finländska forskare att till exempel utveckla språkmodeller, säger Nationalbibliotekets överbibliotekarie Kimmo Tuominen.

ÅU en av fem svenska i topp-20

Digitaliseringsprojektet, som har pågått i tre år, har varit en verklig publiksuccé.

Bland de 20 mest använda tidningarna på digi.kansalliskirjasto.fi finns hela fem svenskspråkiga dagstidningar: Hufvudstadsbladet, Åbo Underrättelser, Finlands Allmänna Tidning, Vasabladet och Ålandstidningen.

Sammanlagt laddades svenskspråkiga tidningar ner 380 000 gånger under 2023.

Dela artikeln

En kommentar: “Alla svenskspråkiga dagstidningar nu digitaliserade – ÅU bland de populäraste

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter