Förflytta dig till innehållet

Alla svenskspråkiga barn som anmälts kommer få daghemsplats — men många frågetecken kvarstår

Arkiv

Arkiv

Under de kommande tio åren kommer mängden svenskspråkiga daghemsbarn öka kunde servicechef Hanna Karlsson berätta för Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning på torsdagen. Foto: ÅU.


Att läget för den svenska dagvården i Åbo inte är idealt är ingen nyhet.  Det här fick Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning även bekräftat under sitt möte på torsdagen då servicechef Hanna Karlsson gav sektionen en överblick över det rådande daghemsläget i staden.
Men trots fortgående bekymmer med lokaler har den oro som tidigare fanns kring att upp till 30 svenskspråkiga barn skulle bli utan daghemsplats nu upplösts.
— Alla som är anmälda kommer att få plats så länge våra hus håller ihop, säger Barbro Schauman (SFP), ordförande för svenska sektionen.

Ett krångligt pussel att hitta plats för alla

Men trots den här goda nyheten kvarstår flera frågetecken. Bland annat så är läget vid Cygnaeus daghem på Kuratorstigen eländigt i och med bristen på varmvatten och strul med avloppsrören som leder till att toaletterna stundvis är ur bruk.
— Där skulle vi behöva ersättande lokaler tills vi får nya fastigheter vilket sker först 2022 eller 2023, säger Schauman.
Ett annat stort frågetecken gäller fastigheten på Skolgatan för vilken man nu väntar på provresultat. Om de prover som man gjort under våren visar att det är tryggt att ordna daghemsverksamhet i fastigheten kommer man köra igång med fem grupper där.
Under mötet konstaterades även att man i fortsättningen kommer ha endast barn i åldern ett till tre på gamla Sirkkala daghem på Observatoriegatan.
Fyraåringarna flyttas till servicehuset Hemmets vind på Observatoriegatan och femåringarna och förskolebarnen kommer lokaliseras till Åbo Yrkesinstituts utrymmen på Klockringaregatan.

Ökat behov av svenskspråkiga daghemsplatser

Enligt Schaman ökar det svenskspråkiga elevantalet kontinuerligt och kommer fortsätta göra det under de kommande tio åren.
Av den här orsaken har man vid svenska sektionen beslutat sig för att grunda en så kallad framtidsgrupp för att hitta lösningar till de problem som det ökade elevantalet kommer ge upphov till.
Men det är inte endast antalet elever som ökar utan allt fler av dem är även i behov av skiftes- och veckoslutsdagvård.
— Förra året var det nio barn och nu i år är det tjugotvå, säger Schauman.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter