Förflytta dig till innehållet

”Alla som har kommit i kontakt med färdtjänsten vet att den lämnar mycket att önska – nu finns en gyllene chans att förbättra den”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vården. Västra Nylands välfärdsområde kommer inom kort att förnya färdtjänsten. Färdtjänstsystemet ska bli gemensamt för alla kommuner och servicen ska fungera enligt samma principer i hela välfärdsområdet. Färdtjänst är en oumbärlig service för ungefär 9 000 västnylänningar.

Med hjälp av taxiservicen kan personer med funktionsnedsättning och äldre leva mer självständigt och ta sig till platser utanför sitt hem.

Alla som har kommit i kontakt med färdtjänsten vet att den lämnar mycket att önska. I Esbo sköts tjänsten av Färdcentralen (Kulkukeskus), som särskilt i början var behäftad med många brister.

Bilarna har varit rejält försenade och telefonservicen har strulat.

I Raseborg har det å sin sida varit svårt att få färdtjänst om kvällarna.

Ersättningen för korta resor är så låg att det är svårt (eller t.o.m. omöjligt) att få en taxi för kortare åkturer. På landsbygden är det svårt att få färdtjänst – det är inte lönsamt för chaufförerna att åka långa vägar för att hämta klienten, då ersättningen för upphämtningen är obetydlig.

Nu har vi beslutsfattare en gyllene chans att åtgärda bristerna i färdtjänsten.

Vi ska kräva konkreta förbättringar i samband med konkurrensutsättningen som inleds på hösten. Jag hoppas att vi kan driva igenom åtminstone följande förändringar: de klienter som behöver mycket hjälp ska ha rätt till en egen namngiven chaufför, minimitaxan ska vara på en tillräckligt hög nivå så att taxichaufförerna vill ta emot korta turer, det ska införas en tillräcklig ersättning för upphämtning om klienten bor på glesbygden och det ska vara frivilligt att dela taxi med andra klienter.

Syftet med färdtjänsten undergrävs om servicen strular. I värsta fall blir äldre och funktionshindrade fångar i sitt hem då de inte får tillgång till taxi. En fungerande färdtjänst är en förutsättning för att dessa människor ska kunna bo hemma och leva ett självständigt liv.

Karin Cederlöf
Fullmäktigeledamot i Västra Nylands välfärdsområde
SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter