Förflytta dig till innehållet

Alla förtjänar trygghet


Politik handlar om att bygga samhälle. Det handlar om visioner för framtiden, om värderingar. Under senare tid har jag ofta tänkt på hur viktigt det är för var och en att känna trygghet i vardagen.
Trygghetskänslan uppstår på många olika sätt. För den nya familjen skapas tryggheten av det stöd som fås i den helt nya livssituationen. För barnet finns tryggheten i den närmaste familjen, men också i en trivsam skola med god undervisning. För den sjuka finns tryggheten i en läkare som kan ge god vård inom rimlig tid. För den äldre skapas tryggheten av att det finns hjälp att få, antingen i det egna hemmet eller i ett trivsamt boende. Och trygghetskänslan förstärks när man får det man behöver på sitt egna modersmål.
Under hela mitt liv har min trygghetskänsla varit särskilt stark ute på min sommar ö, Mässkär. När jag var barn hade vi ingen egen båt eftersom min pappa gick bort tidigt och vi levde på min mammas sjuksköterskelön. Ändå kom vi varje sommar ut till holmen med hjälp av bland annat goda grannar och släktingar. En av dem, farbror Nisse, som vi kallade honom, hade en helt egen rutt ut till Mässkär. En gång då jag satt på med honom i hans motorbåt frågade jag honom: Nisse, hur kan du veta var alla stenar finns? Han svarade: Inte vet jag var alla stenar finns. Men jag vet var de inte finns.
Kunde det sägas klarare? Du behöver inte veta allt – men du behöver veta var det är tryggt att köra.
Och det är just det som nu saknas i Finland. Någon som håller stadigt i rodret och styr vårt land förbi grynnorna. För dagens regering gör det inte. Med öppna ögon är man på väg mot ett grund, nämligen vårdreformsgrundet. Många har varnat, också vi, otaliga gånger: Akta er – det kan gå galet! Men varningarna har klingat för döva öron.
Det är inte bara jag och mitt SFP som visat oro för vad regeringens vårdreform kommer att innebära. Jag träffar varje vecka bekymrade människor med många frågor. Kommer vår lokala hälsocentral att finnas kvar? Måste jag åka hundratals kilometer till närmaste sjukhus? Kommer mina föräldrar att få äldrevård på svenska? Osäkerheten är påtaglig och det stöder inte tryggheten i vårt samhälle. Då vi väljer att göra större reformer i samhället, speciellt du det gäller människors välmående, måste de göras med omtanke, framförhållning och med stor lyhördhet för sakkunskap. De närmaste dagarna och veckorna kommer att vara avgörande för hur det går med vårdreformen och regeringen.
SFP:s svar på vårdreformen är enkelt. Söndra inte något som fungerar, utan reparera det som är sönder. Vi behöver inte en ny förvaltningsnivå, vi behöver fler läkare! Vi behöver inte mer byråkrati och stark statlig styrning, vi behöver kortare vårdköer! Vi måste skapa framtidstro för att skapa trygghet. Genom en stark framtidstro kan vi och vårt land nå upp till sin fulla potential. En stark trygghetskänsla bäddar för framtidstro.
Det är genom en hållbar tillväxt och en hög sysselsättningsgrad som välfärdssamhället kan garanteras på lång sikt. Vi behöver reformer som sitter i tiden, som skapar tillräckligt med flexibilitet för såväl arbetstagare och arbetsgivare. Vi behöver en reform av socialskyddet och en familjeledighetsreform. Vi behöver politik som främjar tillväxten i de små- och medelstora företagen. Vi behöver en skattepolitik som sporrar till företagande och ger framtidstro att investera och anställa mer personal.
För att återgå till familjepolitiken, så suktar hela samhället efter förändring, men regeringen väljer att bromsa. Vi i SFP har presenterat en förnyelse som skulle erbjuda alla barn en jämlik och god start i livet, göra det lättare för föräldrarna att flexibelt kombinera familje- och arbetsliv och nå en mer jämställd lönepolitik. Då det gäller våra barn, deras vardag och deras framtid ska vi erbjuda det bästa möjliga. Jag tycker att vårt mål bör vara att Finland blir världens barnvänligaste land! Det om något stöder tryggheten.
Alla människor förtjänar att ha en känsla av trygghet. Oberoende var i världen man lever. SFP vill fortsätta jobba för ett samhälle där vi bryr oss om varandra och där tryggheten är i fokus.
 
Anna-Maja Henriksson
Partiordförande, riksdagsledamot SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter