Förflytta dig till innehållet

Alexander Stubb är skärgårdens val – speciellt i Houtskär och Iniö gick Samlingspartiets kandidat hem hos nästan alla väljare

kvinna med glasögon och randig topp

Samlingspartiets Alexander Stubb och Pekka Haavisto, uppställd av en valmansförening, tävlar om att bli Finlands nya president i presidentvalets andra omgång.

Alexander Stubb kom på första plats i den första valomgången med 27,1 procent av rösterna, medan Pekka Haavisto kom på andra plats med 25,8 procent av rösterna.

För många liberala väljare var det en lättnad att Sannfinländarnas Jussi Halla-aho inte lyckades ta sig vidare till den andra valomgången.

Samtidigt är det anmärkningsvärt att Halla-aho gör ett val som är unikt för Sannfinländarna. Aldrig tidigare har en sannfinländsk presidentkandidat lyckats få så många procent av väljarnas röster, som Halla-aho, som lyckades nå 19 procent.

Olli Rehn, som också var uppställd av en valmansförening, över partigränserna var tydligt besviken över sitt understöd på 15,4 procent. Han sade flera gånger under kvällen att han hade hoppats på att vara bland de två bästa, som går vidare till den andra valomgången.

En som var ännu mer tydligt besviken var Jutta Urpilainen, SDP, som fick drygt 4 procent av rösterna. Därmed gör hon ett sämre val än VF:s Li Andersson, som representerar ett betydligt mindre parti.

Men ett presidentval är ett personval.

Det märker man också om man tittar på hur Åboland har röstat.

Alexander Stubb har verkligen gått hem i stugorna, från Hitis till Houtskär. Speciellt i röstningsområdet Houtskär, där mer än 62 procent av väljarna har gett sin röst till honom. Det är anmärkningsvärt, speciellt då han inte har någon speciellt stark eller tydlig åboländsk koppling.

Det är rekord i Åboland, där Alexander Stubbs väljarunderstöd är stort generellt sett.

Också i Iniö är Alexander stubb klar favorit, med över 58 procent av rösterna.

I röstningsområdet Pargas har 43 procent av väljarna röstat på honom, medan nästan 48 procent av Naguborna gav sin röst till honom liksom över 45 procent av Korpoborna.

Också på Kimitoön är Alexander Stubb klar favorit, till och med på den gamla bruksorten Dalsbruk, där ungefär lika många väljare i senaste riksdagsval gav sina röster till SDP och VF som till SFP.

Den här gången får Alexander Stubb över 38 procent av Dalsbruksbornas röster. Det är det sämsta resultatet för honom i hela Åboland.

I röstningsområdet Björkboda-Kulla får Alexander Stubb 46,5 procent av alla röster, medan över 48 procent i Kimito röstade på honom.

I Kimito skärgård och i Västanfjärd fick Stubb 52 procent av väljarnas röster.

Alexander Stubbs pappa Göran Stubb säger i en intervju under Svenska Yles valvaka att Alexander alltid har varit energisk och målmedveten.

Nu är det upp till bevis, också för Pekka Haavisto som har nått nästan ända fram också tidigare.

Några djupa andetag för deras kampanjteam och så är det dags för slutspurt.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att kampanjen bara är en upptakt för det riktiga jobbet som Finlands president, som börjar den 11 februari.

(Ledaren är skriven när 99,2 procent av alla röster i hela landet är räknade, medan 100 procent av de åboländska rösterna är räknade).

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter