Alex Virtala skidade FM-silver

Ingela Mattsson
Ung man i orienterarutstyrsel.

Pargas IF:s Alex Virtala knep på söndagen silver på långdistans-FM i skidorientering. Senaste veckoslut kämpade man om både FM- och FSOM-medaljer i samma tävlingar i Vindala i södra Österbotten.

De finlandssvenska mästerskapen (FSOM) avgjordes på lördagen på medeldistans i samband med Järviseudun Rastis nationella tävling. Söndagens långdistans hade både FM- och FSOM-status.

Alex Virtala gjorde två bra lopp och vann på lördagen FSOM-guld i H20 med en sekunds marginal före OK77:s Jonny Donner.

Söndagens prestation berättigade till FM-silver och FSOM-guld. FM-guldet gick till Valkeakosken Hakas Veeti Salonen, som var knappt tre minuter snabbare än Virtala på den 18,2 kilometer långa banan.

Två FSOM-guld tog även Emmi Virtala i D17. Söndagens lopp berättigade dessutom till en åttonde plats i FM. Jenny Virtala tog på söndagen FSOM-silver i damernas huvudklass.

Arrangörerna hade på grund av coronasituationen på andra områden med kort varsel tagit sig an ansvaret för FM – och genomförde tävlingarna med mycket strikta restriktioner.

Ändringen betydde att FM sammanföll med VM i Estland varför landslaget saknades i huvudklasserna och äldsta juniorklasserna.

I VM tog MS Parmas Niklas Ekström (H20) guld (medeldistans) och silver (sprint) i H20 till Åbo.