Förflytta dig till innehållet

Åldringsvård i vinstsyfte är vanskligt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

En rekommendation är en rekommendation och följs sällan, vilket nu är bevisat också gällande dimensioneringen av antalet vårdare i serviceboenden.
Till all lycka finns det också exempel på servicehem där vårdpersonalen är tillräcklig, såsom i Barkparkens och Hemmets serviceboende.
Den stora skillnaden mellan dem som upprätthåller dessa servicehem och dem som nu enligt uppgift vanskött sina äldre och inte följt rekommendationerna är huruvida verksamheten bedrivs i vinstbringande syfte eller inte.
Servicehem som upprätthålls och drivs av allmännyttiga organisationer (t.ex. Folkhälsan), föreningar eller stiftelser (t.ex. Hemmet), ger inte avkall på kvalitet.
Syftet med verksamheten är inte vinstbringande.
Det finns inga aktieägare som väntar på dividender.
Personalkostnaderna utgör den största utgiftsposten för ett servicehem och sparar man på personal kan man erbjuda ett billigare alternativ än den som följer rekommendationerna.
Det brister också i kunskaperna om upphandling av vårdtjänster i kommunerna, och så länge som priset per vårddygn är avgörande på bekostnad av vårdens kvalitet, följer man rekommendationens lägsta gaffel.
Dagens rekommendation om 0,7 vårdare som grund för personalstyrkan bör skrivas i lagen.
Samtidigt ska kommunerna revidera sina upphandlingskriterier så att vårdens kvalitet får en avsevärt större vikt i beslutet.
Därtill bör kommunerna övervaka att vårdproducenterna också uppfyller sina löften gällande kvaliteten.
Ulla Achrén
Fullmäktigeledamot
Riksdagskandidat
SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter