Förflytta dig till innehållet

Äldreomsorgen – en hederssak

Åbo Underrättelsers logo

Våra äldre är en växande befolkningsgrupp och en viktig resurs i vårt samhälle. Jag anser att det är en hederssak att äldreomsorgen är nära och högklassig. I praktiken betyder detta att äldreomsorg och olika former av boende skall erbjudas i alla kommuner och många centralorter, också i framtiden. Likaså skall åldringsvården ha tillräckligt med personalresurser för att kunna erbjudas högklassig.

Det är den äldre generationen vi har att tacka för att Finland idag är ett framgångsrikt och tryggt land, som kan fungera som förebild för hela resten av världen.

Du skall som senior ha möjlighet att bo hemma så länge du vill och kan. När det sedan inte längre är möjligt, skall olika former av boendeservice finnas nära dig. Du skall själv kunna välja om du vill bo på ett offentligt boende eller eventuellt använda dig av en servicesedel och utnyttja en privat vårdproducents tjänster.

Behovet av närståendevårdare ökar ständigt. Det arbete närståendevårdarna utför minskar behovet av vårdplatser för dygnetruntvård. Det är viktigt att vi visar att närståendevårdarnas arbete uppskattas och att vi ser till att dessa mår bra samt att denna vårdform ur ekonomiskt perspektiv är ett alternativ.

Precis som SFP:s valprogram säger, vill jag jobba för:

• att ett system för egenläkare och egen sjukskötare för seniorerna skapas, eftersom möjligheten att besöka samma bekanta läkare skapar trygghet
• att tidig diagnostisering av minnessjukdomar intensifieras
• att förebyggande, riktade hembesök görs i alla kommuner
• att vården i hemmet tryggas så att äldre får service och tjänster av god kvalitet, i rätt tid och i rätt form
• att alla äldre erbjuds ett tryggt boende när man inte längre klarar av att bo hemma
• att stödtjänster för närståendevårdare med skyldighet att erbjuda intervallvård som avlastningsalternativ utvecklas.

Imorgon avgör DU vem som är med och bestämmer om Din framtida vård i Egentliga Finland. Använd din rätt att påverka – gå och rösta!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter