Förflytta dig till innehållet

Alanko-Kahiluoto: Ge överblivna kulturstöd till aktörer i branschen

Jenny Jägerhorn-Tabermann/SPT
kvinna med brunt hår
Riksdagsledamot Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna) föreslår att kommunerna donerar alla besparade kulturstöd till kulturbranschens aktörer.

Riksdagsledamot Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna) föreslår att kommunerna donerar alla besparade kulturstöd till kulturbranschens aktörer som har drabbats hårt av coronaepidemin.

På grund av coronakrisen har en lång rad kulturevenemang ställts in, vilket innebär att kommunerna har oanvända pengar som ursprungligen var öronmärkta för kultursektorn. Enligt Alanko-Kahiluoto har kommunerna sparat cirka 23 miljoner euro tack vare kultursektorns trångmål i fjol.

Till exempel Helsingfors stad har sparat omkring 900 000 euro på grund av inställda konserter, produktioner och evenemang samtidigt som branschens aktörer har förlorat sin utkomst.

— Med tanke på den kris som har drabbat kulturarbetarna vore det rättvist att kommunerna skulle dela ut de överblivna pengarna till aktörer i kulturbranschen, säger Alanko-Kahiluoto i ett pressmeddelande.

Hon föreslår att kommunernas kulturnämnder kunde fatta beslut om allokeringen och utdelningen av bidragen.

— Kulturnämnderna känner bäst till de lokala aktörerna och är därför bäst lämpade att koncentrera bidragen till dem som har drabbats hårdast av coronakrisen, säger Alanko-Kahiluoto.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter