Förflytta dig till innehållet

Ålandspolisen skriver vardagslyrik om brinnande skor och folk med gasmask

Dickelbers / Wikipedia
en åländskpolisbil

Dickelbers / Wikipedia

Polisrapporterna om Åland kan ofta beskrivas som en form av vardagslyrik. Foto: Dickelbers / Wikipedia


ÅU får regelbundna mejlrapporter om det som sysselsatt åländska poliser. Texterna från Ålands polismyndighet är i högsta grad folknära och konkreta. Ibland handlar det såklart om brott och trafikolyckor, men allt som oftast om odramatiska händelser.
Här är ett plock från några av mejlen. Kanske du sett några av dessa? Det första citatet har i alla fall cirkulerat på sociala medier.
”Brinnande sko på trafikmärke, någon hade hängt en sko över ett trafikmärke i Mariehamn och tänt eld på den. Ett litet tips är att behålla skona på fötterna och tänd inte eld på dem, kan vara svårt att förstå men nu är det förklarat”, skriver polisen på söndagsmorgonen.
Ibland kan det gå livat till – eller så inte:
”Patrull vart kallad till ett villaområde där störande ljud förekom. Visade sig att man höll på och byggde sent på kvällen, byggarna lovade att lugna sig.”
Rapporter om trafikövervakning kan ofta vara lika odramatiska: Alla är nyktra, ingen kör för fort.
”Under måndagen koncentrerade sig patrullerna på hastighetsövervakning runtom i landskapet. Glädjande nog så höll sig alla till hastighetsbegränsningen.”
Också i de fall där något suspekt verkar pågå, visar det sig ofta handla om folk som pysslar med något helt oskyldigt. Så var det då polisen påträffade en person på det nya fotbollsområdet på Nygatan.
”Polisen uppfattade det som en aningen avvikande då fotbollen slutat för flera timmar sedan, 3–2 till Belgien. Så man bestämde sig för att berätta det åt personen. Det visade sig vara en anställd vars uppdrag var att vakta området.”
Den som tyckte att den brinnande skon var något förbryllande, blir säker mer konfunderad över följande incident.
”Polisen tog emot uppgifter om två stycken figurer som skulle sitta nere vid oljehamnen i galonbyxor och gasmask för att därefter lämna i ett fordon. Polisen kunde utreda vem det ifråga gällde och avslutade sökandet. Inget att oroa sig över, kanske lite avvikande, kanske lite mystiskt. Men inget direkt förbjudet med att sitta i galonbyxor och gasmask på en bänk i utkanten av stan och kontemplera livet, så länge som man inte skrämmer, hotar eller är aggressiv gentemot någon.
Till sist en uppmaning som kan gälla för oss alla:
”Bara för att det kommit en liten skvätt regn på förmiddagen så upphör inte brandvarningen, vattnet försvinner fort och brandrisken finns kvar, så elda inte hur som helst för allas säkerhet tack!”
… och när det är riktigt lugnt på uppdragsfronten:
”Då alarmuppdragen till antalet varit få har konstaplarna under natten haft möjlighet att idka fysisk träning.”
ÅU

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter