Förflytta dig till innehållet

Gränsen mellan Sverige och Finland försvinner – Ålandsministern är lättad

Anna-Maja Henriksson

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) Foto: SPT

Ålands önskemål om lättare reserestriktioner mot Sverige blev beaktat. Ålandsminister och justitieministern Anna-Maja Henriksson (SFP) är lättad och hoppas att gränser mellan Sverige och Finland nu är ett minne blott.

Trafiken mellan Finland och Sverige kan från och med nästa veckas lördag komma i gång igen, eftersom regeringen beslutat att justera gränsen för inresor till Finland.

Den tidigare gränsen 8 nya coronafall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna stiger nu till 25 nya fall, vilket då innebär att exempelvis resenärer från nordiska länder såsom Sverige och Norge åter välkomnas till Finland.

Ålandsminister och justitieministern Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att hon är mycket glad över att regeringen efter två långa dagar av förhandlingar kommit till detta beslut.

– Den nya gränsen kommer att innebära att exempelvis svenskar eller norrmän inte omfattas av karantän och inte heller behöver uppvisa att negativt coronatest för att få komma till Finland, säger Henriksson.

Gränsen 25 nya fall är fortfarande på EU-nivå sträng, men justeringen innebär ändå en märkbar lättnad med tanke på såväl handeln som ekonomin, säger hon.

– Kommissionen kom i början av september med en rekommendation om att medlemsländerna som lägst skulle ha en gräns vid 25-50 nya coronafall per 100 000 invånare, så vi håller oss fortfarande vid den strängaste sidan, säger Henriksson.

Underlättar situationen på Åland

Den tidigare gränssiffran 8 nya coronafall på 100 000 invånare har skapat stora problem speciellt på Åland. Ålands landskapsregering har i ett öppet brev till regeringen vädjat om att gränsrestriktioner mot Sverige ska bli lindrigare.

Henriksson är lättad eftersom den nya gränsen nu märkbart underlättar situationen på Åland. Hon poängterar också att den hittills tillåtna arbetspendlingen inte hotas även om Sverige i framtiden på nytt skulle överskrida siffran 25.

–Om det skulle gå så olyckligt att Sverige en dag inte längre uppfyller detta krav så kvarstår ändå rätten till arbetspendling, säger Henriksson.

– Jag hoppas ändå innerligt att dessa sex månader med gränser mellan Sverige och Finland är en parentes i vår långa historia som vi nu kan lämna bakom oss. Men självfallet går hälsan i första rum och vi följer noga med virusläget.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Gränsen mellan Sverige och Finland försvinner – Ålandsministern är lättad

  1. Kari Niemi skrev

    Jättebra o klokt gjort när man höjer gränsen till 25/100000 !Vi kan ju int alla leva i en bubbla o int rör på oss ty då dör allt o alla?Men när tex Pargas är skärgårdsstad O har mycket fritidsstugor O turister O nu kommer ännu svenskarna med Sverigesbåtarna (låt koma bara) så stadsdirektören o Pargas hälsovårdchefen sku nu behöva ge en egen rekommendation som i Kannus att använda munskydd alltid när man går in ti Pargas butikerna !Inte svårare än de.O masken bårt när man kommer ut o käsidesi på så har man gjort sitt?Samma sak i bibban osv.Sen kan vi igen ta fast Partours ti Tallin O med maskerna med o på ?Enkelt så tusan men alla måst nu sitta i samma båt O göra sitt!!!mvh

  2. Kenneth Wilen skrev

    Varför lättad snart får ni se en ökning av smittan galet beslut

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter