Förflytta dig till innehållet

Åländska körer på turné till ÅST med föreställning om karelska flyktingar på Åland

Flera Röster och Arstuflickorna åker på turné. Foto: Marcus Boman.


Helgen 12–13 oktober kommer körerna Flera röster och Arstuflickorna från Åland till Åbo svenska teater med föreställningen ”Karelen, Karelen! En konsertberättelse om flykt och livslång längtan”.
Föreställningen bygger på texter av tre poeter: Helli Forsberg, Mirjam Öhberg och Eeva Kilpi. Alla tre är kvinnor som flydde från Karelen under vinterkriget.
– Dessa människor på flykt fick lämna allt bakom sig, sitt hem, sin barndom, sitt språk och söka sig en ny plats att leva sina liv på. Både Helli och Mirjam kom att leva sina liv på Åland. Människor på flykt och deras kamp att finna en ny tillvaro är en ständigt aktuell fråga i vår värld. Alla dessa människor bär sina minnen, sin eviga längtan tillbaka till det man mistat och deras strävanden att finna ett nytt hem, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
Föreställningen producerades under 2017 för att fira Finlands 100-årsjubileum. Kören Flera Röster, som firar 20-årsjubileum nästa år, består av tio damer. Arstuflickorna var från början en kvartett bestående av två sjungande syskonpar med rötter på Lappo. Två av dem är med under turnén.
Kaj Sundblom, åländsk jazzpianist, har tonsatt och arrangerat flera av Helli Forsbergs texter och de utgör cirka hälften av musiken i föreställningen. Han får sällskap av Andreas Nyberg på violin, Markus Helander på slagverk och Alexander Walldén på bas. Dessutom medverkar Ylva Watkins med dans.
Gruppen ger en kvällsföreställning på fredagen och en dagsföreställning på lördagen. Båda äger rum på studioscenen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter