Förflytta dig till innehållet

Åländsk turistföretagare lider då svenskar inte får resa till Åland — "Fruktansvärt bortfall"

Torggatan i Mariehamn fylls av turister på sommaren. Foto: Joakim Holmström


Efter regeringens förhandlingar i onsdags stod det klart att Finland är redo att från och med den 13 juli tillåta inresor från ett flertal europeiska länder och också en del länder utanför EU. Sverige finns dock inte med på listan av länder vars medborgare får resa till Finland.
Det betyder att många turistföretagare på Åland fortsättningsvis kommer att ha svårigheter med få gäster. Ett annat problem är att många av dem som nu skulle få resa till Åland inte kommer att göra det eftersom de i vanliga fall skulle resa via Sverige.

Hotellen drabbas hårt

Henrik Nordström, vd för Ålands Turist & Konferens, säger att beslutet att svenskar ännu inte får resa till Åland är fullt begripligt, men att det tyvärr betyder att många av dem som väntat med avbokning av resor till Åland i hopp om ett motsatt besked nu kommer att avboka.
—  Det slår väldigt hårt på turismen överlag. Fler finländska turister kommer i viss mån att kompensera det svenska bortfallet, men det fyller absolut inte det hål som skulle ha varit svenskar, säger Nordström.
Att svenskar inte får resa till Finland gäller tills vidare, så det är omöjligt att säga när begränsningen kommer att försvinna.
— Ovissheten är oerhört frustrerande, säger Nordström.
Situationen påverkar alla hotell på Åland. De som håller öppet har många tomma rum.
— Det är naturligtvis ett fruktansvärt bortfall. Vi har haft fler finländska gäster, men de kommer aldrig att kunna fylla den lucka som nu finns, säger Sirpa Karlsson, hotellvärd på Eckerö Hotell och Restaurang.
Karlsson tror att främst östra Åland och Mariehamn har stor hjälp av inhemska besökare. Hon säger att man kommer att tvingas vara förberedd på liknande situationer också i framtiden.
—  Vi måste bli bättre på att marknadsföra vår verksamhet till Finland, och inte bara nu när det inte finns andra val. Det här har fungerat som en sorts väckarklocka. Omständigheterna drabbar oss hårt, men vi kommer inte att ge oss.

Finländare föredrar stugor

Den största gruppen som hyr stugor på Åland är svenskar, säger Maria Häggblom, ordförande för Ålands Stuguthyrarförening. Men hon säger att finländare som nu hyr stugor på Åland för att de inte har kunnat resa utomlands räddar en hel del, och att det därför inte har blivit en så stor katastrof som hon först befarade.
— Det är roligt att många från Finland som aldrig varit på Åland förut nu har kommit hit och är jättenöjda.
Olof Salmi, ägare av Sandösunds Camping på Vårdö, säger att de har helt normalt med anställda men få gäster.
— Utländska gäster har avbokat, och jag betalar givetvis tillbaka det som de redan betalat. Om inte annat så får man ta lån, säger Salmi.
Salmi har satsat på marknadsföring till fastlandet för att locka finländska gäster.
–Vi är kända bland ålänningarna, men jag har också riktat extra marknadsföring till södra Finland, och vår hemsida har fått fler besökare, säger Salmi.

Gästhemmen är positiva

Åsa Enbär, gästhems- och kaféansvarig på Brobacka gästhem, ser positivt på resten av sommaren fast våren och början av sommaren varit svår för gästhemmet. Vanligtvis varar säsongen från april till oktober, men Enbär säger att gästhemmet i år inte egentligen haft gäster före midsommaren.
— Brobacka gästhem har alltid främst haft finländska gäster, och nu är hela juli så gott som fullbokad.
— Det rullar in bokningar varje dag, säger Enbär.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter