Förflytta dig till innehållet

Ålands riksdagsledamot: Chockhöjning av farledsavgifter försvårar sjöfarten

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström kritiserar de nya farledsavgifter som Sjöfartsverket i Sverige nyligen presenterade.
– Chockhöjningen av avgifterna, som för vissa rederier kan komma att nära på fördubblas, kommer att införas från och med 1 januari 2018, alltså med drygt sex veckors framförhållning. Rederier, med trafik mellan Finland och Sverige, kommer då att få se sina årliga farledsavgiftskostnader öka med många miljoner kronor, per rederi. Det är mycket allvarligt för sjöfarten, säger Löfström, som också är medlem av kommunikationsutskottet, i ett pressmeddelande.
Avgifterna riskerar också att minska kulturutbytet mellan länderna då de indirekt fördyrar kommunikationerna, befarar Löfström.
– De djupa och utmärkta förbindelserna mellan våra två länder upprätthålls inte bara av politiker och diplomater, utan av den stora allmänheten som regelbundet besöker varandras länder, säger Löfström.
– Vi hoppas att Sverige ännu kan ompröva beslutet om att höja farledsavgifterna nästa år så att man inte försvårar för sjöfarten mellan Finland och Sverige, säger Löfström.
Löfström och fyra andra riksdagsledamöter sänt ett brev till Sjöfartsverket gällande farledsavgifterna. SVT Opinion också publicerat en debattartikel skriven av dem.
LÄS OCKSÅ: ”Riv upp beslutet” – Sveriges höjning av farledsavgifter får kritik av finska riksdagsledamöter

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter