Förflytta dig till innehållet

Aku Louhimies nya film spelas in på Själö

Aku Louhimies och Inka Kallén trivs på Själö. Naturen, havet och ett litet team ger den inramning som i coronatider känns rätt, säger de. Foto: Monica Forssell

På gräsmattan utanför det vita huset yogar en ung, vältränad kvinna. Inomhus, vid fönstret sitter en man. Han skriver något i ett häfte och stiger upp.

— Mahtavaa, hienoa, uudestaan (Fantastiskt, fint, igen) dundrar en mansröst.
Det är regissören Aku Louhimies. En liten paus uppstår. Den skira vita gardinen i fönstret justeras några centimeter, en sladd som kan synas i bild göms undan.

En kort ordväxling om fönstret uppstår. Ska det stå öppet eller ska det vara stängt? Och syns ”Elli” i bild?

Fyra personer sitter på en bänk.

Från vänster Aku Hirviniemi, Inka Kallén, Andrei Alén, Adeliina Arajuuri. Foto: Markus Kontiainen

Inspelningen av den inhemska filmen Odotus har för några dagar sedan kommit i gång och kommer att pågå en hel månad i det vita huset på Själö.
Mannen i fönstret är filmens Mikko och spelas av Aku Hirviniemi. Han är klädd i jeansshorts och en rutig blus. Mikko är gift med Elli som spelas av Inka Kallén, som tillsammans med Louhimies står för filmens manus.
Mikko och Elli bor i ett idylliskt hus i skärgården. Ett hus som enkom för filmen har renoverats till ett ungt pars villa.

Flera männsikor på en gräsplan med ett stort vitt skynke.

Filmen spelas in utan någon artificiell ljussättning. Från vänster regiassistent Kiira Tiainen, regissör Aku Louhimies och fotograf Johan Wasicki. Foto: Monica Forssell

Filmmakarna har hämtat inspiration från Juhani Ahos roman, Prästens hustru (Papin rouva), från 1893. I romanen uppstår ett triangeldrama då en gammal förtjusning dyker upp och Elli ställs inför ett val.

— Tässä oli paljon hyvää mutta … (det fanns mycket bra här men…) ljuder regissörens röst och det blir omtagning.

— Hiljaisuus, kuvaus, ääni (tystnad, tagning, ljud).

Bara skådespelarna rör sig och talar. Scenografen, regiassistenten, scriptan, regiassistententens assistent och Kalléns hund Kiara håller andan.

Utanför vandrar besökare förbi på väg från Postbryggan där förbindelsebåten just lämnat av passagerare. Någon kanske känner igen bekanta ansikten eller röster men i övrigt får teamet vara i fred.

Inka Kallén och Aku Louhimies är bekanta sedan två decennier tillbaka då Kallén medverkade i TV-serien Kotikatu och Louhimies regisserade. Initiativet till filmen Odotus och samarbetet med Louhimies kom från Kallén.

— Aku är en av de bästa regissörerna som jag har jobbat med. Han har det mod som krävs för att regissera, säger Kallén och tillägger: Det är sällsynt.

Man som regisserar en man och en kvinna.

Aku Louhimies (ni mitten) instruerar Andrei Alén och Inka Kallén. Foto: Markus Kontiainen

Aku Louhimies
Filmregissör, producent och manusförfattare
Ålder: 52
Bosatt i: Helsingfors
Familj: Fyra barn och flickvän
På smörgåsen: Måste man äta smörgåsar? Nå, skärgårdslimpa kan jag äta.
Lycka: Att vara i nuet

För Louhimies är Odotus den första inhemska filmen sedan Okänd soldat 2017 och den #metooskandal som uppstod 2018 då en rad kvinnliga skådespelare gick ut med att Louhimies använt kränkande och förolämpande metoder under filminspelningar.

Hur känns det att spela in en film i Finland igen?

— Det känns jättekiva. Det var fint att jobba utomlands men det här är fantastiskt. Jag älskar skärgården och Själö är ett jättefint ställe. Naturen, fåglarna, räknar Louhimies upp.

Han har satt sig på en bänk ute på gården. Resten av teamet har gått för att äta och det finns lite tid för en pratstund med honom och Kallén.
Louhimies talar en god svenska och nämner att farmor var svenskspråkig och att han talar svenska med sin flickvän.

Åbolands skärgård är bekant efter åtskilliga seglatser i barndomen och som vuxen har han tillbringat många somrar i Hitis skärgård.

Vilka spår lämnade händelserna 2018 i dig som regissör?

— Jag vet inte om det lämnade spår i mig som regissör men kanske nog i mig som människa. Att bli måltavla för ett offentligt drev sätter i gång en stor process. Mest har jag kanske känt mig förbryllad och frågat mig varför. Det har inte varit helt lätt att lämna det hela bakom sig säger Louhimies och påminner om att den juridiska processen de facto fortfarande pågår då en Yle-journalist och Yles chefredaktör Jouko Jokinen undersöks för ärekränkning.

Louhimies säger att han beklagar om någon känt sig dåligt behandlad och påpekar att alla skådespelare är olika.

— Varje film, roll och skådespelare behöver sina egna tillvägagångssätt. Jag strävar efter att skapa en arbetsmiljö med öppen kommunikation och upplever att jag haft en bra kontakt med alla jag jobbat med. Därför kom anklagelserna som gäller 15 år gamla produktioner som en överraskning.

Människor spelar in en film utomhus på en gräsmatta.

Aku Hirviniemi i blå munkjacka spelar Ellis man Mikko. Foto: Monica Forssell

Men tillbaka till filmen – ett triangeldrama, eller till och med ett drama med fyra involverade. En film med en stark kvinna i centrum.

— Här finns teman som kärlek, längtan efter kärlek, väntan och förväntningar på en annan människa, besvikelse, sorg och glädje, säger Kallén och sammanfattar budskapet så här: Att lycka aldrig kommer utifrån. Lycka kommer inifrån, och det går att välja sina tankar.

Inka Kallén
Skådespelare, manusförfattare
Ålder: 38 år
Bosatt i: Tusby
Familj: Hunden Kiara (blandras)
På smörgåsen: Avokado, lite citron och en god olivolja, lite salt
Lycka: En bra kontakt till sig själv

Boken Prästens hustru har kallats för Finlands Madame Bovary och väckte på sin tid mycket uppmärksamhet. En del reagerade på huvudpersonens moral, eller avsaknad av moral, andra på den kvinnobild som Aho målade upp.

— Filmens Elli njuter av att vara ensam. Hon är också modig, hon vågar lyssna på sig själv och leva det liv hon vill. Hennes utmaning handlar om kommunikation, säger Kallén.

En man sitter på ett trädgårdsbord utomhus.

Andrei Alén spelar filmens Olavi. Alén är också delägare i produktionsbolaget Backman & Hoderoff som står bakom filmen. Foto: Monica Forssell

Naturen som en spegel för Ellis inre själslandskap och metafor för händelseförloppet är en viktig ingrediens i boken och ingår också starkt i filmen.

Själva vädret på Själö sätter också, på olika sätt, sin egen prägel på inspelningarna.
Under matpausen börjar det regna. Ett ihållande regn som drar med sig mörka moln över ön.

— Jag vet inte om jag egentligen tycker att naturen och vädret en utmaning. Nu blev det till exempel molnigt och då kan vi inte filma just den här scenen men då filmar vi något annat istället. I stora utländska produktioner kämpar man mot naturens krafter men här utnyttjar vi det som erbjuds, konstaterar Louhimies.

För Kallén och Louhimies är naturen i sig något de vill värna om. Klimatförändringen väcker oro och miljön beaktas i produktionen. Odotus är enligt filmskaparna den första finländska klimatneutrala filmproduktionen.

Transporterna sker kollektivt och med el- och gasbilar. Både rekvisita och kostymer skapas av återvunna material och secondhand, det serveras bara vegetarisk mat under inspelningarna och elektriciteten på Själö produceras med hjälp av solpaneler.

Odotus har premiär på biograferna i början av år 2021 och på C More i slutet av nästa år. Filmen produceras av Backman & Hoderoff som är Louhimies och skådespelaren Andrei Aléns produktionsbolag. Alén spelar i Odotus tredje hjulet Olavi. I de övriga rollerna ses bland annat Adeliina Arajuuri. För fotot står Johan Wasicki

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter