Förflytta dig till innehållet

Aktivister påtalar sexuella trakasserier i kyrkan

Evangelisk-lutherska kyrkans kyrkomöte öppnades med en gudstjänst i S:ta Marie kyrka i Åbo på måndagen. Foto: Aarne Ormio/SPT


Kampanjgruppen #sanningenbefriar uppvaktar på torsdag den avgående ärkebiskopen Kari Mäkinen och evangelisk-lutherska kyrkomötets ombud i Åbo för att uppmärksamma sexuella trakasserier inom kyrkan.

Över 640 personer har undertecknat protestlistan som påtalar sexuella övergrepp i kyrkliga sammanhang (läs också vår tidigare artikel här).
– Vi måste rensa ut sexuella trakasserier från de kyrkliga miljöerna. De som jobbar för kyrkan måste bära sitt ansvar och ta tag i frågan, säger kampanjvolontären Monika Pensar.
Utöver protestlistan har kampanjen också samlat in personliga berättelser om sexuella övergrepp som har inträffat i kyrkliga miljöer. Över 40 berättelser har hittills publicerats på sajten totuusvapauttaa.fi. Fler svenska berättelser ska publiceras på webbsidan denna vecka, uppger Pensar.
– Det är viktigt att de här erfarenheterna blir offentliga eftersom förövarna oftast går fria och fortsätter sitt arbete i kyrkan. De som drabbats blir osynliggjorda och skuldbelagda samtidigt som de inte tas på allvar, säger hon.

Löpsedlar och terapeuter

Kampanjen #sanningenbefriar följer samma mönster som dess svenska motsvarigheter #vardeljus eller #sanningenskagöraerfria. Enligt Pensar finns det många beröringspunkter mellan kampanjerna, men också en väsentlig skillnad som karakteriserar kampanjen i Finland.
– I Sverige är det framför allt präster som har varit aktiva föregångare och initiativtagare medan den finländska kampanjens kärntrupp består av en brokig skara aktivister som inte nödvändigtvis jobbar inom kyrkan.
Enligt Pensar är temat känsligt eftersom sexuell identitet är ett tabu i religiösa sammanhang.
– Många är rädda för att kyrkan figurerar i kvällstidningarnas löpsedlar ifall man går till botten med problemet. Det är mycket viktigare att fråga sig hur offren till sexuella trakasserier ska få hjälp, säger Pensar.
Borgå stift har utsett två terapeuter som man kan kontakta för att tala ut om sina erfarenheter. I de övriga stiften saknas tillsvidare motsvarande kontaktpersoner som bär ett ansvar för att de som råkat ut för övergrepp får hjälp.
– Den hjälp som erbjuds av kyrkan måste vara trovärdig. Det ska vara lätt att hitta hjälpen med två klick på kyrkans sajt. Varför inte köra med en banner med texten ’Har du utsatts för sexuella övergrepp i kyrkan?’, föreslår Monika Pensar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter