Förflytta dig till innehållet

Aktivism och Iran – se ljuset, se hur det lyser

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Demonstrationer. Alla är vi ansvariga för mänsklighetens öde. Under lördag eftermiddag de elva senaste månaderna har du kanske sett oss demonstrera på Åbo domkyrkobro. Vad leder denna demonstration till? Kan någon förändra ett orättvist system genom att stå på en bro? Svaret är uppenbart, men upplevelsen är omvälvande och ljudlig.

För att uppnå ett mål måste en del demonstrera. För att inte glömma målet måste en del demonstrera. För att väcka folk måste en del demonstrera. De iranier som demonstrerar på bron varje lördag gör det ihop med aktivister från Ukraina, Afghanistan, Polen, Kazakstan, Turkiet och andra förtryckta grupper i världen. Demonstranterna väcker sympati och medkänsla bland Åbobor. De ser plakaten, vinkar eller nickar som bekräftelse.

Det är lättast att föreställa sig begreppen enighet och solidaritet då man demonstrerar för att reducera främlingskap och lyfta fram värden som frihet, rättvisa och jämlikhet. Föreställ dig en grupp människor på en bro i en liten stad som Åbo. Se de människorna som ett litet ljus i mörkret i en värld full av fördomar och likgiltighet.

Tack för ditt deltagande. För att uppnå en bättre situation behövs utan tvekan varje medlem i mänsklighetens familj. Varenda en har en unik och enastående chans att medverka i bygget av den globala civilisationen.

Se ljuset, se hur det lyser.

Den 16 september har det gått ett år sedan Mahsa Jina Aminis död. Då kommer det att ordnas demonstrationer i världens alla storstäder, även i Åbo.

Raha Sabet Sarvestany

Nina Forsten-Lindman
(översättning)

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter