Förflytta dig till innehållet

Aktias bankkontor i Åboland bevaras

I måndags meddelade Aktia om stora förändringar i kontorsnätet runtom i landet. Tio kontor sammanslås med närliggande kontor och Aktia betjänar sina kunder på 32 kundbetjäningsenheter varav 10 kommer att fungera som kompetenscenter. Ett av dem är Aktias kontor i Åbo.

Bankens vd Martin Backman säger att bankrådgivningen har blivit allt mer krävande och komplex. Kunderna vill få information om bland annat försäkringar, placeringar och generationsväxlingar och för en enskild bankfunktionär i ett litet kontor kan det vara en tuff uppgift att svara på alla frågor.

Aktias regiondirektör Christer Nyback t.v. visade vd Martin Backman bankens kontor i bland annat Nagu.

Därför koncentrerar banken nu sin expertis till Åbokontoret och bygger där upp en pool med specialkunnande. Ett kunnande som alla Aktias cirka 25 000 kunder i Åbo och Åboland ska kunna använda sig av.
Men det betyder inte att kunderna från periferin nödvändigtvis måste ta sig till Åbo för att träffa sin rådgivare, säger Backman.

– Om den lokala kompetensen inte räcker till kan vår personal åka ut till Houtskär för att träffa kunden. Vi kan också ordna speciella tillställningar i Pargas eller skärgården där till exempel vår chefsekonom berättar om kapitalförvaltning.

Med andra ord blir bankverksamheten mera gränsöverskridande och bankservicen är inte längre bunden till ett specifikt kontor. Det här gäller också för de bankanställda inom Aktia som kan jobba med helt andra frågor än sådana som berör det egna bankkontorets kunder, säger Aktias regiondirektör i Åboland Christer Nyback.

– Till exempel i Korpokontoret jobbar en anställd med kundstödet inom hela Aktia.

Aktia i Nagu.

Nyback guidade i onsdags Backman runt i Aktias kontor i Åbo, Pargas och den väståboländska skärgården som i dagens läge inte berörs av Aktias nedskärningar i kontorsnätet.

För även om en stor del av bankärendena i dag sköts elektroniskt över nätet uppskattar kunden ändå personlig service då den behövs, säger Backman.

– Det här ställer större krav på oss men vi vill ändå fortsättningsvis finnas där behovet finns, som till exempel här i Nagu, Korpo och Houtskär.

Tack vare sitt seglingsintresse är den åboländska skärgården bekant för Backman sedan 20 år tillbaka och en stor del av somrarna tillbringar han på sin frus sommarställe i Pargas.

Skärgårdssparbanken i Väståboland fusionerades år 2013 med Aktia. Banken har i dag sex anställda i skärgårdskontoren och fyra i Pargas.

Aktia har också ett kontor i Kimito som inte heller påverkas av bankens nyligen avslutade samarbetsförhandlingar.

LÄS OCKSÅ: Skärgårdssparbanken slås ihop med Aktia

Artikelns bildtext korrigerad 28.9 kl 13.35. Christer Nyback står till vänster, Martin Backman till höger.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter