Förflytta dig till innehållet

Uppdaterad: Aktia samarbetsförhandlar – oklart hur Åboland drabbas

Aktias kontor i Näsby i Houtskär hör till de kontor där kassatjänsterna har upphört. Foto: Kim Lund


Aktia Bank inleder samarbetsförhandlingar och ser över sitt kontorsnätverk. Orsaken är att kundbeteendet ändras och efterfrågan på tjänster som är oberoende av plats samt efterfrågan på personlig ekonomisk rådgivning ökar.
Samtidigt minskar kontorens betydelse för att uträtta ärenden, skriver banken i ett pressmeddelande.
Samarbetsförhandlingarna omfattar ca 380 personer.
Eventuella ändringar till deltidsarbete och uppsägningar kommer att omfatta högst 110 anställda.
”Lätt att anlita bankens tjänster”
Bankens tillväxtstrategi fokuserar nu på kapitalförvaltning och på att utveckla mobila och digitala produkter som betjänar kunderna oberoende av var de bor. En annan viktig del är att växa i områden som huvudstadsregionen, Åbo, Vasa och Uleåborg säger vd Mikko Ayub till ÅU.
Åboland är ju inget tillväxtcentrum. Hur påverkar samarbetsförhandlingarna regionen?
– Det är för tidigt att säga eftersom samarbetsförhandlingarna just har startat. Det stämmer att Åboland inte är ett tillväxtcentrum, men det betyder inte att kunderna inte skulle vara viktiga för oss. Vi söker nya betjäningsmodeller för att kunna betjäna kunderna på ett bra och vettigt sätt.
Ayub säger att det aldrig har varit så lätt för kunden att uträtta sina bankärenden som det är i dag. Mobilbanken och olika digitala tjänster gör att man kan använda sig av banken tjänster när och var som helst.
– Bankens fysiska närvaro är inte längre lika viktig. Det behövs inte några kontor och det går lika bra att sköta sina bankärenden på till exempel Hitis som i Åbo.
ÅU berättade i somras att det från och med den första september inte längre går att få service över disk i kontoren i Houtskär, Korpo och Pargas.
I Nagu är kassorna öppna onsdagar mellan klockan 10 och 13, i Kimito på fredagar klockan 10–13 och i Åbo måndag–fredag mellan klockan 10 och 13

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *