Förflytta dig till innehållet

Äktenskap, affärer och mord – utställning om starka kvinnor på Åbo slott

I historieböckerna har kvinnorna ofta en perifer roll men Åbo slotts utställning visar att verkligheten var en annan. Pressbild


Utställningen ”Några ord om kvinnor”, som öppnar i Åbo slott på internationella kvinnodagen den 8 mars, berättar om några kvinnor som verkade i Åbo på 1600-talet och om deras öden.
Berättelserna ger en inblick i livet under en tid då kyrkan och samhället med hård hand styrde uppfattningarna om kvinnans uppfostran och ställning, om lämpligt uppförande, kärlek och äktenskap.
Trots den hårda kontrollen var kvinnorna inflytelserika aktörer i samhället, som även under svåra tider handlingskraftigt gick framåt i sitt liv enligt bästa förmåga.

Skickliga affärskvinnor

I centrum för utställningen står sex kvinnors mångsidiga och färggranna livshistorier. De verkade såväl som framgångsrika affärskvinnor och betydande arbetsgivare, som hustrur och mödrar.
Kristina Katarina Stenbock kom till Finland år 1637 tillsammans med sin man greve Per Brahe, som utnämnts till generalguvernör över Finland. Till grevinnans plikter hörde att vara ett stöd för sin man, delta i resor och övervaka barnens adliga uppfostran.
Sedan hon blivit änka tog Karin Hakola över släkten Hakolas handelshus, som var ett av de största i Åbo med omfattande import- och exportverksamhet. Hon blev hushållets mest ansedda medlem och familjens överhuvud.
Elin Såger var en hårdför brukspatronessa och en betydande arbetsgivare i Finland. Sedan Elin blivit änka som 45-åring tog hon över sin makes egendom och affärsverksamhet. Hit hörde ett handelshus i Åbo samt Fiskars, Svartå och Antskogs bruk.

Olyckligt äktenskap ledde till giftmord

Till de förmögna fruarna hörde även Ingeborg Gerdner, som drev en omfattande pantlåneverksamhet och skaffade sig en ansenlig förmögenhet. Hon försvarade oförtröttligt sina egna och sina barns rättigheter och kämpade i åratal mot sina farbröder om ett enormt arv.
Systrarna Magdalena och Katarina Wernle verkade i borgarkvinnornas mest traditionella roll som hustrur och mödrar. Katarina var gift med borgmästare Lietzen och Magdalena med silkeshandlaren Schultz.
Det dystraste ödet mötte den unga borgarfrun Margareta Kitt, som dömdes till döden för att ha förgiftat sin man för att undkomma sitt olyckliga äktenskap.
I utställningen ingår förutom föremål ur Åbo museicentrals samlingar även föremål från Nordiska museet i Sverige, Nationalmuseet, Reitz stiftelse, Domkyrkomuseet i Åbo, Kriminalmuseet och Åbo universitets bibliotek.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter