Förflytta dig till innehållet

ÅKG Palästras hösttermin inleds – redskapsskoj och vuxengympa på schemat

ÅKG Palästra
Barn på gymnastik.
Under ÅKG Palästras timmar för barn kombineras lek och gymnastik.

Under den finlandssvenska gymnastikföreningen ÅKG Palästras timmar syns gympaglädje hos såväl barn som vuxna. Höstterminen inleds nästa vecka och föreningen börjar vara återhämtad efter pandemins utmaningar.

På schemat står allt mellan familjegymnastik och redskapsskoj för lågstadiebarn till svettig vuxengympa och tävlingstruppgymnastik.

Brist på lokaler i Åbo

Fia Saaristo, föreningens sekreterare, berättar att det har varit knepigt att hitta lokaler för föreningens träningar sedan S:t Olofsskolans gamla byggnad stängde.

– Man skulle tänka sig att tillgången till lokaler reflekterar stadens vilja att satsa på ungas idrott. Tröskeln att erbjuda motionsalternativ blir ännu högre om föreningarna behöver skaffa sig egna lokaler, säger Saaristo.

Ordförande för ÅKG Palästras styrelse Janina Achrén beskriver också situationen som väldigt rörig.

– Att pussla ihop alla idrottsföreningars behov av salar har varit som ett tetrisspel. Att vi inte vet var vi får hålla hus nästa år försvårar förstås också planeringen, säger Achrén.

Gymnastikgrupperna tränar i första hand i Katedralskolans och Cygnaeus skolas gymnastiksalar, men även på olika håll runtom Åbo, som i mässcentret i Artukais.

Det är främst truppgymnasterna som tränar i stadens utkanter, eftersom de har särskilda salsbehov. En del av föreningens gymnaster tävlar aktivt.

– Truppgymnasterna tränar många gånger i veckan. Deras träningar är på ett annat sätt målinriktade än de icke-tävlande gruppernas.

På våren kommer ÅKG Palästra att stå värd för FSGM, det vill säga det finlandssvenska gymnastikmästerskapet.

– Det är en storsatsad gymnastiktävling dit truppgymnaster från hela Svenskfinland samlas. Det är ett fantastiskt evenemang som verkligen sammanfattar vad gympaglädje är.

Truppgymnaster poserar.ÅKG Palästra
Palästras truppgymnaster tränar 2-4 gånger i veckan och deltar i tävlingar.

Inte så allvarligt

En stor del av ÅKG Palästras verksamhet är ändå lättsam.

– Vi skrattar en hel del och det gör inget om man klåpar. Stämningen är energisk och positiv, det viktigaste är att alla finner glädje i det vi håller på med, säger Saaristo.

Föreningen beskriver sitt mål vara att främja och utveckla intresset för gymnastik i Åbo på svenska. Achrén konstaterar att gymnastik och övningarna de gör är mångsidiga och stödjer andra sporter.

– Vi tränar muskelkondition och styrka, flexibilitet, vigulans, kroppskontroll, balans och koreografi. För barn är gymnastik en bra första hobby och ett ställe att börja röra på sig.

Två kvinnor.Maja Meurman
Janina Achrén och Fia Saaristo berättar att många visat intresse för ÅKG Palästras hösttermin.

Utbudet av grupper är samma som i fjol och inkluderar familjegymnastik för 1–2-åringar samt 2–4-åringar med föräldrar, dansklubb för årskurs 1–4, jumpaskoj för 5–8-åringar, redskapsskoj för 6–12-åringar samt workout för vuxna.

Både pojkar och flickor är välkomna att delta.

– Det är fritt fram att komma och testa på de olika gymnastikgrupperna. Vi strävar efter att tröskeln ska vara så låg som möjligt för att komma med, säger Fia Saaristo.

Därtill erbjuds estetisk truppgymnastik för barn födda år 2016 och uppåt.

Föreningen har förr erbjudit seniorgymnastik, men till följd av att efterfrågan minskade under pandemin finns inte gruppen längre.

Tillägg kl 11.11: Seniorgymnasterna hälsar att de fortsätter i egen regi, och att intresserade damseniorer är välkomna med. Ta kontakt med May Ahlqvist för mera info: may.ahlqvist@abo.fi eller 0400–327 982.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter