Förflytta dig till innehållet

Akademisk ilska mot metoo-kritiskt evenemang – läs uppropet som kräver "kurage" av ÅA:s ledning

Åbo Akademis flagga. foto: Stefan Crämer

ÅU-foto

När Åbo Akademis ledningsgrupp samlas på måndag ska den bland annat diskutera det metoo-kritiska evenemanget. ÅU-foto


Den filmvisning och paneldebatt som Intresseföreningen för jämställdhet vid Åbo Akademi planerar ordna 19.11, och som ÅU skrev om 1.11, leder till protester på universitetet.
Föreningens företrädare Johan Nyman sa till ÅU att man vill bredda på den diskussion som följt metoo-rörelsen, bland annat genom att bjuda in den svenska mångsysslaren och provokatören Alexander Bard till en paneldebatt.
Bard har bland annat ifrågasatt sanningen i de berättelser om övergrepp som kvinnor kommit ut med.
Före debatten, som är tänkt att modereras av Yleredaktören Bettina Sågbom, ska filmen ”The Red Pill” visas.
Filmen har av många setts som antifeministisk och nedvärderande mot offer för övergrepp.

Upprop till ÅA:s ledning

Personal och studerande vid ÅA reagerar på att universitetet tänker låta evenemanget hållas i Arken i auditorium Armfelt.
Därför har man nu samlat namn under ett upprop som kräver att ÅA visar ”institutionskurage” och att ”ÅA:s ledning bör stå upp för allas lika värde genom att inte upplåta sina utrymmen och därtill tydligt deklarera att Åbo Akademi inte på något sätt har med evenemanget att göra.” (Läs hela uppropet längre ner.)
Uppropet och underskrifterna har sänts till universitetsstyrelsen och till ÅA:s ledningsgrupp, som ska diskutera ärendet i morgon måndag.
I rektor Mikko Hupas ledningsgrupp ingår:

 • vicerektorerna professor Christina Nygren-Landgärds, vicerektor ansvarig för utbildningsfrågor och professor Niklas Sandler, vicerektor ansvarig för forskningen.
 • fakulteternas dekaner, professorerna Mikael Lindfelt (fakulteten för humaniora, psykologi och teologi), Fritjof Sahlström (fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier), Malin Brännback (fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi) och Tapio Salmi (fakulteten för naturvetenskaper och teknik).
 • Vasarektorn, professor Lisbeth Fagerström.
 • förvaltningsdirektören Ulla Achrén.

Också Svenska Yle får uppropet

Uppropet kommer också att sändas till Svenska Yles debattredaktion. Utöver Bettina Sågboms deltagande diskuterar Yle med föreningen om ett officiellt samarbete.
Till ÅU sa projektledare Stefan Winiger att inga beslut tagits om samarbetet.
Universitetslärare Blanka Henriksson, som representerar initiativtagarna till uppropet, säger att 35 personer skrivit under den text som sändes ut på olika e-postlistor på lördag.
Främst är det studerande och personal vid Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi som skrivit under.
– Det handlar främst om våra utrymmen, säger Henriksson och syftar på auditorium Armfelt.

ÅA kan förlora forskningsprojekt

Henriksson säger att om ÅA:s ledning inte hörsammar kravet att inte upplåta auditoriet till evenemanget så kan konsekvenserna bli stora.
– En forskare har sagt att hen kan flytta sitt forskningsprojekt från ÅA till ett annat universitet. Det handlar om stora pengar.
Att bjuda in personer som kommit med rasistiska, islamofoba och antifeministiska uttalanden skapar också rädsla och osäkerhet hos ÅA-anställda och studerande som utsatts för övergrepp, säger Henriksson och syftar på uttalanden av Alexander Bard.
I övrigt är det ÅA:s bild utåt som lider, och med det samarbeten med andra universitet.
– Det är ingen skillnad att det inte är ÅA som ordnar detta. Evenemanget förknippas med ÅA och folk från Åbo universitet har redan undrat vad som pågår här.

Universitetet har ingen skyldighet

Henriksson säger att även om yttrandefrihet råder så gäller det inte inte åsikter som till exempel kan ses som hets mot folkgrupp.
Föreningen och evenemanget kommer inte nödvändigtvis att göra sig skyldig till det, men ÅA har ingen skyldighet att upplåta sina utrymmen och stöda den här typen av åsikter, säger Henriksson.

Så här lyder uppropet:

Angående evenemanget ”Jämställdhet ur mansperspektiv – en provocerande självklarhet”
Åbo Underrättelser berättar 1.11 om ett evenemang om jämställdhet ur mansperspektiv vid ÅA. Detta evenemang upplevs genom texten som en del av Åbo Akademis strävan mot jämställdhet, vilket på många sätt kan ses som problematiskt.
Den ansvariga för evenemanget säger till ÅU att de inbjudna gästerna ska ”på ett
nyanserat och balanserat sätt belysa jämställdheten ur ett mansperspektiv”. Alexander Bard, som bjudits in, har gjort sig känd i svensk media för allt annat än sitt nyanserade och balanserade sätt. Snarare har han tagit på sig rollen som troll i samhällsdebatten genom rasistiska, sexistiska och islamofoba uttalanden.
Under evenemanget visas också propagandafilmen The Red Pill, med starka kopplingar både finansiellt och innehållsmässigt till amerikansk högerextremism. I filmen, som bojkottats världen över, intervjuas bland annat mansrättsaktivister som uppmanar kvinnor att ”sluta låtsas att ni är förtryckta”.
Jämställdhet är inte en kvinnosak utan något som berör alla människor oavsett kön, vilket också märkts i Åbo Akademis jämställdhetsarbete. Vi ser det som självklart att mäns problem måste tas på allvar, men inte på bekostnad av andra. Vi kan inte förbättra och förändra männens problematiska position genom att förneka att det finns strukturella skillnader till exempel mellan kvinnors och mäns utsatthet för våld och sexuella trakasserier. En sådan förnekelse bidrar snarare till att försvåra arbetet mot sexuella trakasserier oavsett vem dessa riktas mot.
Yttrandefriheten ger förstås denna förening rätt att uttrycka sina åsikter, men Åbo Akademi har inte skyldighet att stöda desamma genom att ge utrymme åt detta evenemang. Istället efterlyser vi institutionskurage från vår arbetsplats Åbo Akademi. ÅA:s ledning bör stå upp för allas lika värde genom att inte upplåta sina utrymmen och därtill tydligt deklarera att Åbo Akademi inte på något sätt har med evenemanget att göra.

LÄS OCKSÅ:
Förening vid ÅA bjuder in metoo-kritiska Alexander Bard
ÅA-rektor öppnar inte dörren för metoo-kritiker – ”Vi ville föra en konstruktiv diskussion”, säger arrangör

Dela artikeln

6 kommentarer: “Akademisk ilska mot metoo-kritiskt evenemang – läs uppropet som kräver "kurage" av ÅA:s ledning

 1. Per Eriksson skrev

  Oj. Den här reaktionen från universitetet är korruption. Det är ett ofrånkomligt faktum. En viktig aspekt än den oerhört felaktiga bilden av filmen The Red Pill! ”Propagandafilm med starka kopplingar till amerikansk högerextremism.” The Red Pill är en balanserad och objektiv film, där en feministisk dokumentärfilmare intervjuar mansrättsaktivister. Ur filmen framgår en rad oegentligheter i den feministiska ”världsbilden”, vilket förstås inte var dokumentärfilmarens avsikt. Under arbetet med filmen snubblade hon över nya perspektiv – och forskningsläget – och efter ett par år slutade hon kalla sig feminist. Hon blev i samband med detta öppet förtalad av feminister. Folk har tipsat om den här filmen i ett par år i finlandssvenska kommentarsfält, eftersom den för fram viktiga fakta som inte tenderar att beröras i traditionella media. Det viktigt att förstå att det här tilltaget från Åbo Akademis sida är ett uttryck för någonting dysfunktionellt och ideologiskt.

 2. Gustaf Olsson skrev

  Illavarslande prejudikat. De som protesterar borde tänka på att nästa gång är det kanske någon från ”deras” sida som någon vill stoppa.

 3. Anki Johansson skrev

  De som följt med Bards arbeten samt läst hans böcker vet att han är allt annat än homofob (haft sex med män, umgåtts i homofila miljöer, medlem i army of Lovers) och islamofob. (Han diskuterar detta särskilt och ingående i podden med Aron Flam som för övrigt är av judisk börd, som man hittar på Youtube) Att han vänder sig emot ett matriarkat och riktat hård kritik mot metoo-rörelsen med dess konsekvenser är inte detsamma som ovan nämnda politiska invektiv.

 4. Göran Ek skrev

  Är det misogyni om man ifrågasätter metoo? Diskussionen borde gå åt båda hållen, men nu går den bara åt det ena. Dvs. feminister och de som inte vet vilket kön de är så har tydligen ensamrätt på denna debatt. Kräver även könlösa WC:n, omklädningsum och ID. Är det bättre när det står ”kön=okänt/vet ej” på ens ID-kort/pass? Det om något skapar problem och går att missbruka för den som vill göra något kriminellt. Bara att inse att det finns bara två kön och leva med det.

 5. Panda Eriksson skrev

  Som alumni och personal hoppas man att ÅA håller fast vid precis det – akademiska värden. Inte rasistiska, islamofobiska eller misogyna värden. Den akademiska friheten innebär inte en frihet att bete sig som ett arsel.

 6. Johan Andersson skrev

  Som alumni hoppas man att ÅA håller fast vid akademiska värden och stöder en mångsidig debatt. Ifall någon professor då flyttar sitt projekt någon annanstans är det ett pris värt att betala. Det i tiden var en lång kamp mot kyrkan för att få den akademiska friheten. Respektera den.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter