Förflytta dig till innehållet

Åk inte omkring i en igloo

Kölden har slutligen nått även södra Finland. Därför passar Trafikskyddet på att påminna bilisterna om vikten att putsa bort snö och is innan man sätter sig bakom ratten.
Man ska vara förutseende och börja värma bilen i god tid innan avfärd.
En uppvärmd bil är inte bara behagligare för förare och passagerare.
– Då man på förhand värmer bilen smälter isen på vindrutan och förhindrar att sido- och bakrutorna immar igen under färden, säger kontaktchef Tapio Heiskanen.
Innan man ger sig av ska bilens samtliga ytor vara snö- och isfria. Uppvärmningen underlättar också här.
En ordentlig snöborste och isskrapa bör tillhöra varje bils utrustning – och även användas.
Först ska snön borstas av taket, uppger Heiskanen. Annars rasar den ner och täcker vindrutan vid första kraftiga inbromsning.
I vinterväder är det viktigt att se till att sikten genom bilrutorna är tillräckligt god.
– Ett litet kikhål på den istäckta framrutan räcker ingenstans. Ordningsbot tilldelas den eskimå som ger sig ut i en igloo, säger Heiskanen.
– I brådskan är det ofta framrutans högra kant och de högra sidorutorna som blir oputsade, fastän det är den riktningen vi måste se för att väja för övrig trafik.
På vintern bör man reservera extra tid då man ska iväg.
– Att köra i en uppvärmd och välputsad bil är inte bara mer stressfritt, utan hjälper föraren också att hålla rätt hastighet och säkerhetsavstånd.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *