Förflytta dig till innehållet

Airiston Helmis ägare till HS: Jag samlar på öar – förnekar koppling till ryska staten

Arkiv/Mikael Sjövall
en ö med stor brygga

Arkiv/Mikael Sjövall

Polisen gjorde ett tillslag mot företaget Airiston Helmis fastigheter på ön Säckilot i Åbolands skärgård i september 2018. Foto: Mikael Sjövall/SPT


Bolaget Airiston Helmis ryska ägare Pavel Melnikov nekar till att han eller hans ägor i Åbolands skärgård skulle ha kopplingar till den ryska staten, skriver Helsingin Sanomat.

HS har träffat och intervjuat Melnikov i Jūrmala i Lettland där Melnikov har ett hus.
Melnikov och hans bolag Airiston Helmi äger ett flertal öar och fastigheter vid strategiskt viktiga ställen i Åbolands skärgård.
Centralkriminalpolisen (CKP) gjorde ett omfattande tillslag mot dem i september 2018.
Övervakningskamera

Tungt beväpnad polis slog till mot Airiston Helmi i september i fjol. Bilden är från en övervakningskamera i en av fastigheterna.


CKP motiverade operationen med misstankar om bland annat skattebedrägeri och penningtvätt. Två utländska män satt länge häktade men har sedermera frigetts i väntan på att förundersökningen blir klar.

”Jag samlar på öar”

I HS intervju bestrider Melnikov att han gjort sig skyldig till brott eller att hans affärer i Åbolands skärgård skulle vara en form av statlig rysk infiltration i Finland.
Enligt Melnikov köpte han öarna eftersom han tidigare seglat i Åbolands skärgård och gillar området.
— Människor samlar på olika saker. Vissa samlar på konst och andra på bilar, men jag samlar på öar. Jag gillar dem. På öar är naturen äkta och vild, säger Melnikov till HS.

Stora helikopterplattformar

Melnikov säger att han skaffat fastigheter vid djupa farleder eftersom hans båt är djupgående och det finns mindre alger i djupa vatten.
HS har också frågat varför Melnikov låtit bygga hela nio bryggor på ön Säckilot.
— Jag tycker om att simma och simmar runt ön från en brygga till en annan. Vid blåsigt väder förankrar jag ibland min båt på öns södra sida och ibland på den norra, säger Melnikov.
Det finns också stora helikopterplattformar på öarna, vilket Melnikov motiverar med att han själv flyger helikopter. Han medger att helikopterplattformen på Säckilot är onödigt stor för hans helikopter.
Pavel Melnikov köpte sin första ö i Åbolands skärgård år 2007 och samma år grundade han Airiston Helmi.
LÄS OCKSÅ:
Professor i straffrätt: Tillslaget mot Airiston Helmi var helt exeptionellt
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter