Förflytta dig till innehållet

Airiston Helmi försatt i likvidation: "Andra möjligheter finns inte"

Övervakningskamera
män med maskingevär

Övervakningskamera

Tungt beväpnad polis slog till mot Airiston Helmi i september i fjol. Bilden är från en övervakningskamera i en av fastigheterna.


Bolaget Airiston Helmi väckte stor uppståndelse i september i fjol då centralkriminalpolisen gjorde en stor razzia i deras fastigheter i Åbolands skärgård. Nu är namnet på tapeten igen, då deras senaste bokslut från 29 juli visar att bolaget är försatt i likvidation.
Bolagets tillgångar utreds, skulderna betalas och slutligen kommer bolaget att läggas ner.
— Det finns inga andra möjligheter. Bolaget måste avslutas, säger bolagets jurist Kari Uoti till SPT.
Alla andra möjligheter saknas eftersom inga banker längre vill ge lån till bolaget.
Ingen bank ger lån åt ett bolag som skattemyndigheten begärt en utredning om och affärsverksamheten är omöjlig att driva utan ett lån, säger Uoti.

Alla konton fortfarande frysta

Centralpolisens razzia startade en lång utredning av bolaget på grund av misstankar om penningtvätt, skattebedrägeri och arbetsförsäkringsavgiftsbedrägeri.
Flera av bolagets fastigheter genomsöktes, många personer greps och polisen beslagtog sammanlagt 3,5 miljoner euro i kontanter.
Bolagets alla konton frystes och är fortfarande frysta. Eftersom inga banker nu heller vill ge lån åt bolaget, säger Uoti att bolaget nu är i en mycket knepig situation.
— Utan några konton är det svårt att ens få telefon- och elräkningar betalade, säger han.
Han säger också att banker enligt lagen måste öppna konton åt privatpersoner, men samma bestämmelser gäller inte för företag.
Enligt Uoti är det ändå mycket märkligt att samma bestämmelser inte gäller för bolag. Att ett bolag försätts i likvidation innebär att bolagets tillgångar och skulder utreds och att möjlig egendom säljs. Då tillgångarna har omvandlats till pengar, används pengarna för att betala alla skulder och slutligen läggs bolaget ner.
— Hur ska detta vara möjligt utan några bankkonton, frågar sig Uoti.
Uoti är också mycket kritisk till att lagen möjliggör en situation där ett bolag i princip måste lägga ner sin verksamhet utan att någon ännu är dömd för ett brott.
Brottsutredningen är ännu på gång och huvudmannen har inte ens hörts ännu. Var och en är oskyldig tills motsatsen har bevisats.
Kauppalehti var först med nyheten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter