Förflytta dig till innehållet

ÅIFK vill lämna bottenstriden bakom sig i handbollsligan: ”Målet är att ta oss till slutspel”

ÅIFK:s chefstränare Robin Karlsson.


Den förra säsongens åttondeplats ska vara ett minne blott efter att FM-ligan i handboll 2018-19 avgjorts. Så pass simpel är Åbo IFK:s målsättning inför den stundande säsongen. Först på to-do-listan: Att slå Pargas IF i Samppalinna på fredagskvällen.
– Mycket positivt.
Så summerar Robin Karlsson Åbo IFK:s försäsong, som involverat fem träningsmatcher och en match i finska cupen. På fredagen börjar allvaret: Ligapremiär på hemmaplan mot ärkerivalen Pargas IF. Efter det ska också andra lag än bottenlag fällas.
– Vi har fått in nya spelare medan Atlas och Grankulla IFK har tappat lirare, så jag hoppas att vi närmar oss dem i jämförelse med i fjol. Förstås hoppas jag också på att vi kan visa att vi är starkare än både Piffen och Hangö också och kan ta oss till slutspel, förklarar tränaren.
För att ta en plats i slutspelet skulle kräva att ÅIFK antingen placerar sig bland de fyra främsta i FM-ligan eller bland de två bästa i den nedre slutserien. En uppgift, som kanariefåglarna tar sig an med många nya förstärkningar.
– Vi har fått in många som har flyttat hit för studier. Vi har inte behövt ringa och förhandla med spelare utan de har ringt oss och frågat om de får komma med. Vilket de förstås fick. Det har gjort vårt jobb mycket lättare, berättar Karlsson.

Men chefstränaren sticker inte heller under stol med att han gärna skulle ha sett klubben värva en vänsterhänt högerback.

– Sådana finns det inte av i Finland och många klubbar tvingas klara sig utan en, också vi. Men tillåter inte ekonomin ett sådant nyförvärv så får vi leva med det, säger Karlsson.
Robin Karlsson valde själv att lämna planen för en roll som tränare inför den stundande säsongen. Ett överraskande beslut, som hans tidigare klubb BK-46 kallade det i sitt pressmeddelande. Men småfåglar hade ändå kvittrat om möjligheten att se Karlsson spela också för ÅIFK då säsongen drar igång.
Det stämmer ändå inte.
– Jag dras med en ryggskada så får se om jag kommer att vara i spelskick alls i år. Kan vara att vi får vänta tills nästa år. Jag hade velat spela ännu, berättar Karlsson.
Hur svårt kommer det att vara att stanna där på sidolinjen när du ändå är van med att själv stå på plan?
– Jag har märkt att jag vill gå in på plan, stanna spelet och visa exempel på hur man ska göra. Så visst är det svårt. Men samtidigt så är det ganska mycket skönare att följa med intervallträningarna i sommarhettan från sidan, skrattar Karlsson.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter