Förflytta dig till innehållet

ÅIFK satsar på egen herrstomme

Inte slagna på förhand. En kvinttett ÅIFK-spelare med stark tilltro på den egna förmågan. I bakre ledet fr. v. Eemeli Maijala, Andreas Nyström och Aku Kuusisto. Framtill Isak Lehvonen och Santeri Maijala. Foto: Mats Lundberg

HANDBOLL

”Vi är tillräckligt nära vissa lag i serien för att en bra dag kunna ta poäng av andra än de på pappret svagaste moståndarna.” – Andreas Nyström

Åbo IFK inleder den nya säsongen i herrarnas FM-liga med en trupp nästan identisk den som förra året slutade på åttonde plats.

Den ende nye spelaren som tillkommit är Mirsad Tursunovic, en kompetent och placeringssäker kroatisk målvakt, som utmanar Aku Kuusisto om förstapositionen mellan stolparna.

– Han är storväxt och riktigt bra så jag får ligga i ordentligt för att behålla min plats i öppningen. Men det är bra för laget att det finns konkurrens om platserna, säger Kuusisto.

Borta från fjolårets lag är vänsteryttern Olli Tamminen, som efter flertalet produktiva säsonger i Åbo flyttar till Helsingfors och HIFK. Peter Vikman, en annan kantspelare, återvänder till Pargas IF.

Luckan efter dem genererar konkurrens mellan flera yngre alternativ på framför allt vänsterflanken. På de övriga positionerna i startuppställningen utkristalliserar sig tydligare förstaval för tränaren Besim Qerimi som lotsar laget för tredje säsongen i rad.

Åbokamraternas strategi är att lyfta upp egna juniorer i representationslaget i stället för att skaffa dyrare, mer erfarna spelare utifrån. Yngre A-pojkarna Santeri Maijala, Mikael Manderoos och Kalle Kankaanpää kan räkna med större ansvar redan i höst.

Första motståndare för ungdomliga ÅIFK är BK-46 från Karis som på onsdag gästar Samppalinna med start klockan 18.30. Vid sidan av notoriska mästarna Cocks det manskap som får de flesta finaltipsen.

– Man måste vara realist och tillstå att det blir oerhört svårt för oss att rå på lag av deras kaliber. Våra måstematcher är i stället att försöka slå Piffen i derbyt och nykomlingen Hangö IK, säger kamratgängets snart 26 år gamla nestor Andreas Nyström.

I sin roll som lagkapten och alltjämt största offensiva vapen leder ”Andy” ett gäng som han hoppas inte visar överdriven respekt för sina i de flesta fall betydligt namnkunnigare motståndare.

– Våra yngre killar har nog hungern men det gäller också att våga ta för sig ute på planen. Vi är relativt småväxta och måste kompensera det med rörlighet och snabbhet.

I förra årets ofta alltför förutsägbara serie erövrade ÅIFK över huvud taget inga poäng om inte Pargas IF eller avstigaren Dynamo Riihimäki stod för motståndet.

– Lätt blir det heller inte för oss i år. Piffen är sannolikt starkare än i fjol och för att kunna vinna matcher måste vi hela tiden prestera på topp. Jämfört med förra säsongen efterlyser jag ett klarare grundspel som vi enkelt kan gå tillbaka till under sämre perioder i matcherna.

Samtidigt som Nyström inte tror på några snabba under är han ändå hoppfull inför säsongen.

– Vi är tillräckligt nära vissa lag i serien för att en bra dag kunna ta poäng av andra än de på pappret svagaste. Att skapa vinnarkultur är en tidskrävande process. Jag försöker bidra med det jag lärde mig under åren i Fenix och tidigare i ÅIFK då vi hade slagkraftiga lag.

Hans medverkan inför premiären mot BK är osäker efter att på en träning förra veckan ha stigit på en lagkamrats fot och själv gjort illa vristen.

– Någon större fara ska det inte vara för jag har inga bekymmer att stöda på foten. Om jag kanske inte spelar ännu den här veckan ska det i alla händelser inte ta länge förrän jag är i skick.

Från sin position på nio meter är en kurant Andy Nyström med sin gedigna erfarenhet den självklare dirigenten i IFK:s anfallsspel. Men för att laget ska kunna lyckas krävs ändå att fler spelare stiger fram och bidrar både framåt och bakåt.

Några som stundvis glimtade till i fjol är Christoffer Sjöblom som med sin spänst kan komplettera Nyström med distansskott utifrån. Eemeli Maijala är en back som gärna går på egna genombrott. Det största hotet på linjen är Oscar Berglund som nu gör sin andra säsong i Åbo.

Åbo IFK, herrtruppen

Målvakter: 12 Mirsad Tursunovic, 16 Markus Aspelin, 30 Aku Kuusisto.
Utespelare: 6 Arttu Tamminen, 8 Mikael Manderoos, 10 Oscar Berglund, 15 Isak Lehvonen, 18 Valto Kuusisto, 20 Niklas Manderoos, 21. Daniel Eriksson, 26 Christoffer Sjöblom, 29 Alexander Nystén, 31 Kalle Kankaanpää, 33 Santeri Maijala, 44 Eemeli Maijala, 91 Andreas Nyström.
Tränare: Besim Qerimi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter