Förflytta dig till innehållet

ÅIFK och Piffen spelar främst om äran

FOTBOLL

”Nu siktar vi på att ta säsongen i mål på ett snyggt sätt och förhoppningsvis avancera några placeringar i tabellen.” – Daniel Osinachi, tränare i Pargas IF

Så slutade det förra gången. Mikael Lahtivuori har satt 1–1 för ÅIFK mot Pargas IF på Pajbacka. Åbokamraterna steg senare till seger med 2–1. Foto: Mikael Heinrichs

Pargas IF:s klara 4–1-seger över JyTy i bottenmötet i kombination med att fotbollstrean nästa år utökas från tolv till fjorton lag, gör att insatserna i matchen mellan ÅIFK och Piffen på fredag i Åbo inte är lika höga som de kunde vara.

Fyra poäng till Åbokamraternas fördel skiljer manskapen åt då den fjärde sista omgången inleds. Rent formellt parkerar Pargaselvan fortfarande under nedflyttningsstrecket i tabellen, men med JyTy på betryggande nio poängs avstånd är risken att åka ur serien minimal.

– En stor börda försvann från våra axlar i och med vinsten över JyTy förra veckan. Andan i laget är bra, vilket den ärligt talat varit hela tiden. Nu siktar vi på att ta säsongen i mål på ett snyggt sätt och förhoppningsvis avancera några pinnhål i tabellen, säger Piffens tränare Daniel Osinachi.

Hans kollega i ÅIFK, Petteri Joensuu, leder sitt lag för tredje gången sedan han i slutet av augusti kallades in som nygammal ersättare för Akusti Salonen. När Pargas kommer besök ser han gärna att hans mannar utdrygar den magra poängskörden på senare tid.

– Vi har fyra matcher kvar på en säsong som gått lite i underkant. I de två första matcherna mot Pallo-Iirot och KaaPo med mig tillbaka vid rodret, mötte vi lag som just nu är en klass bättre än oss. Med Piffen får vi en motståndare som håller ungefär samma nivå som vi själva.

Joensuu ser inte PIF-matchen som viktigare än de övriga som återstår. Man förbereder sig på samma sätt oberoende av vem som ställer upp sig på andra sidan.

– I den här serien där praktiskt taget alla lag kommer från Åboregionen har spelarna gott om bekanta i motståndarlägren. Piffen är bara en match i mängden.

– Jag kom in med bara sex matcher kvar att spela. På så lite tid går uträttar man inga mirakel. Man får koncentrera sig på de där elementära sakerna som att eliminera misstagen i den egna ändan och att vässa på avsluten.

Någon helt skadefri trupp förfogar ingen tränare över så här års. IFK tvingas klara sig utan sin främste målskytt Mikael Lahtivuori. Näst bäste målgöraren Jeremias Kaari tränar igen med laget men också hans medverkan är mycket osäker.

– Vår strategi är att ge en hel del av våra egna juniorer chansen i representationslaget. I det här skedet av säsongen då vi mest spelar för äran är det lägligt att låta ynglingarna prova på hetluften. Också den här gången lutar det åt att jag lyfter in några A-juniorer i uppställningen, säger Joensuu.

För Daniel Osinachi och hans Piffen är det goda nyheter att nästa års trea spelas med fler lag. Genom segern över JyTy jagades med all sannolikhet det sista elimineringsspöket på flykten.

– Nu kan vi spela ut på ett helt annat sätt än om vi ännu haft nedflyttningshotet hängande över oss. Vi möter ett lag som fått in en ny tränare med lite andra idéer men det är inget som påverkar hur vi lägger upp taktiken. I fokus ligger det egna spelet och det vi själva är bäst på.

Backlinjen är försvagad på grund av färska skador på Michael Nwokocha och John Adolfsson som bägge tvingades lämna planen mot JyTy.

– Jag litar på att de som kan vara med gör jobbet. Segern i senaste matchen gav oss tillbaka tron på den egna förmågan och jag kan garantera att laget är lika motiverat inför uppgiften som i början av säsongen.

Utöver ÅIFK möter Pargas IF ännu PaiHa, ToVe och serieledarna FC Åland.

– Vi är ute efter att ta så många poäng i de matcherna att vi kan passera några av de lag som ligger före oss. Tron är stark på att vi fortfarande kan prestera bra saker ute på banan.

Piffen har revansch att utkräva för förlusten i början av juni då ÅIFK vann med 2–1 på Pajbacka efter fullträffar av Mikael Lahtivuori och Mohamed Najjar. För hemmamålet i det mötet svarade Jonas Lehtinen.

Fredagens match mellan ÅIFK och PIF visslas i gång klockan 19.15 på Idrottsparkens övre plan i Åbo.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter