Förflytta dig till innehållet

ÅIFK flyttar inte till nya bollhallen

Den nya bollhallen. Bollhallen ligger på Lemminkäinengatan i Kuppis i Åbo, är granne med Trivium. Foto: Timur Ylimaz

På Lemminkäinengatan i Kuppis reser sig nu Åbos nya bollhall. Tränings- och matchturerna fördelas mellan bland andra TPS innebandylag och basketklubben Kristika.

Också volleybollföreningarna Loimu från Reso och LP Viesti från Salo ska spela hemmamatcher på arenan.

Men det är svårt att få till en hall som fungerar för alla sporters förutsättningar. Handbollslagen får också i fortsättningen ty sig till Samppalinna bollhall.

Det beror på att spelarna använder sig av harts, ett slags klister för att få bättre grepp om bollen. Hartsen fastnar i golvet, vilket är ett problem för de andra sporterna.
Åbo IFK som spelar i handbollsligan hade förhoppningar om att flytta till den nya hallen, men styrelseordförande Kaj Söderholm har förståelse för att det är en kostnadsfråga.

– Vi hoppas att vi istället får fler turer i Samppalinna och att den hallen kanske renoveras i framtiden. Det går bra för handbollen i Åboland och vi har ett växande antal juniorer, så det kommer att finnas behov för det. Diskussionerna med staden har ändå skett i god anda.

Basketklubben Kristika, som spelar i den nästhögsta serien har redan bestämt sig för att flytta till hallen. Det blir lite dyrare än bollhallen i Nunneberget, som klubben nu använder, men kostnaderna vägs upp av fördelarna.
– Vi vill bygga vårt brand kring den nya bollhallen och flyttar därför hela vår verksamhet dit. Träningsutrymmena i den nya bollhallen är mycket bättre och vi tror också att fler kommer gå på matcherna där, säger Ken Forsman, general manager för klubben.

Samspelet mellan de olika sporterna innebär utmaningar också för Kristika. För basketen krävs nämligen parkettgolv medan innebandyn använder sig av en matta.

Att rulla bort mattan är arbetssamt och frågan vem som ska göra det är ännu olöst. Forsman säger att basketklubben inte har resurser för att göra det själv och hoppas därför att staden ska komma med en annan lösning.
Fredrik Häggman

Läs också: Bollhallen öppnar

Bollhallen i Kuppis

  • Står klar vid årsskiftet
  • Ska ha kapacitet för 3 000 åskådare
  • Byggs av byggfirman Lemminkäinen, på uppdrag av Turun Teknologiakiinteistöt
  • Bygget beräknas kosta omkring 12 miljoner euro
  • Hyrs av Åbo stad i 25 år för en årshyra på 1,27 miljoner euro

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter