ÅIFK-damernas rutin avgjorde på slutet — Piffen fick ge sig med två bollar

ÅIFK:s Anna Harri stoppar här Piffens Malin Sjöblom i derbymötet. foto: Mikael Heinrichs

Derbymatchen i damernas division 1 mellan Pargas IF och Åbo IFK blev precis så spännande som man kunde förvänta sig. ÅIFK vann till slut med 21–23 (11–10) efter en match som hade det mesta.
Piffen hade några riktigt bra perioder och ledde i paus med 11–10. I början av andra halvlek drog hemmalaget redan ifrån till både 14–10 och 16—12 innan ÅIFK tog över helt. Målvakten Linda Sipola stod för några riktigt bra räddningar och Piffen-spelarna hade en del kast i både målramarna och väggarna.

Salenius satte 11 mål

Hos hemmalaget handlade det mest om Amanda Salenius som satte 11 bollar. Hos ÅIFK kontrade Emelie Berglund in flera viktiga mål och noterades för 6 fullträffar i matchen medan Anna Harri satte 5 bollar.

Piffens Patricia Anckar med ett avslut mot ÅIFK:s Linda Sipola. Foto: Mikael Heinrichs

ÅIFK såg ut att vända till en klar seger då man höll hemmalaget utan mål i 15 minuter medan man vände 16–12 till 16–19, men utvisningen på Emilia Skön och Salenius tionde mål — igen från sju meter — fick Piffen att vakna till igen vid 17–19.

Sent avgörande

Salenius satte 19–20 för Piffen då hon följde upp sitt eget blockerade skott, men Harris 19–21, Berglunds 20–22 på straff och ettriga försvar på slutet ställde till det för hemmalaget. Nelli Snellman gjorde ännu 21–22, men bara halvminuten senare åkte hon på en tvåa i försvaret med ett sjumeterskast på köpet.
De 103 på läktarna fick se en riktigt spännande och välspelad derbymatch som svängde rejält. ÅIFK har så här långt idel segrar i serien då laget spelat tre matcher. Piffen ligger nia av tretton lag med en seger på fyra matcher — men nederlagen har varit knappa.

Pargas IF–ÅIFK 21–23 (11–10)
PIF: Valentina Blomqvist — Amanda Salenius 11, Patricia Anckar 4, Joanna Yli-Suvanto 3, Sylvia Jokinen 2, Nelli Snellman 1, Malin Sjöblom, Iman Achkir, Jessica Ranta-aho, Antonia Ahlbäck.
ÅIFK: Linda Sipola — Emelie Berglund 6, Anna Harri 5, Helen Keto 3, Emilia Skön 3, Camilla Wennström 2, Heidi Perho 1, Sonja Sunde 1, Sofia Forss 1, Kaisa Lappi 1, Ann Tallinder, Julia Degerth, Julia Symes.