Förflytta dig till innehållet

ÅIFK behåller greppet i Åboland


HANDBOLL
FM-ligan herrar

Betydligt jämnare än i motsvarande möte för ett år sedan men samma segrare. Enklare än så går det inte att sammanfatta säsongens första åboländska derby i herrarnas handbollsliga.
Hemmalaget Åbo IFK reste sig ur ett prekärt underläge i första halvlek och bjöd de praktiskt taget fulltaliga åskådarna på höstens bästa spel efter paus.
Halvtidssiffrorna 12–14 till gästande Pargas IF förvandlades till seger och två mycket viktiga poäng i bottenskiktet efter avgörande insatser av flera IFK-spelare. Då slutsignalen ljöd stod Åbokamraterna som klara segrare med 31–26.
– Det är mycket känslor då man klarar av att vinna en sån här match. Då jag misstänker att vi och Piffen hela säsongen kommer att liga nära varandra i tabellen smakar det extra bra med de här poängen. Men all heder åt motståndarna som verkligen bjöd upp till kamp i dag, säger IFK-kaptenen Andreas Nyström.
Om man vill hitta en vändpunkt som svängde matchen till kamratgängets fördel måste det bli Fredrik Lundéns röda kort i slutet av första halvlek. Med honom borta tappade Piffen sin stora ledare. Sedan Lundén försvunnit blev det avsevärt lättare för ÅIFK att luckra upp den dittills täta PIF-defensiven.
– En fifty-fifty-situation där domarna antingen väljer det lindrigare tvåminutersstraffet eller halar fram det röda kortet. Dessvärre fastnade de för det senare alternativet. Jag klandrar dem inte för det, säger Lundén.
Upprinnelsen var en spelvändning där Åbospelaren Oscar Berglund var först på bollen med Lundén i bakhasorna. Armarna krokade ihop och Berglund gjorde sig illa i axeln. Han återkom inte mera i första halvlek, men hann repa sig så han kunde fortsätta matchen efter sidbytet.
– Vi hade bra drive just då och jag var nog lite övertänd då jag gick in i situationen. Att vi krokade ihop skedde i misstag och jag tar på mig konsekvenserna för mitt handlande, säger Lundén.
IFK-tränaren Besim Qerimi var självfallet nöjd att hans adepter fixade hem segern.
– En underhållande match. Vi hade ordentligt med glöd för att ta hem matchen och spelade allt bättre ju längre tiden led. Vår målvakt (Mirsad Tursunovic) var stark och tände de övriga med sina räddningar då vi behövde det som mest.
PIF-kollegan Boris Dvorsek sade att Lundéns utvisning blev helt matchavgörande.
– Med honom ur bilden säckade försvaret ihop och IFK var inte sena med att straffa oss. Det var en bra match i 45 minuter från vår sida. Jag lider med grabbarna att vi heller inte i dag kunde öppna poängkontot.
Matchstatistik

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter