Förflytta dig till innehållet

”Aftonskolor är inte offentliga”

Attendo och Esperi. Regionchef Sari Laakso t.v. och vd Marja Aarnio-Isohannus gav varsitt anbud vid aftonskolan den 9 augusti då de också träffades första gången. Vad anbuden handlade om har man hittills bara fått gissa sig till.

Frågan om vad som avhandlades vid den aftonskola, som Kimitoöns kommun höll i augusti om vårdfrågor, har fått ortsbor att reagera.

Man har fått veta att vårdbolagen Esperi och Attendo kom med någon form av anbud på att ta över hela eller delar av äldreomsorgen, men exakt vad som erbjöds fick ingen fått veta utöver de förtroendevalda och tjänstemän som var på plats – inte förrän i dag då (se ÅU:s nyss utlagda webbartikel). Det handlar om affärshemligheter, var enda svaret som hittills har getts.

Är det korrekt, jurist Ida Sulin vid Kommunförbundets juridiska avdelning?

– Aftonskolor är inte i lag reglerade möten utan bara diskussionsmöten, så det finns ingen lagparagraf som säger att det som sägs där är offentligt, säger hon.

– Men om kommunen har tagit emot anbud i skriftlig form så är det en annan sak. Då ska de diarieföras, alltså stämplas som mottagna, och då ska kommunen bestämma om de är sekretessbelagda eller offentliga. Sekretessen kan ligga kvar så länge det kunde skada endera parten om uppgifterna kommer ut. I sådana här fall är det frågan om så mycket pengar att inte bara de privata aktörernas utan också kommunens förhandlingsposition kan skadas ifall uppgifterna kommer ut, säger Sulin.

Så mycket kan alltså sägas utgående från offentlighetslagen. Kommunlagen igen ålägger kommunerna att ge ut information om vad de sysslar med, vad som är på gång, och det ska kommunen göra på ett aktivt sätt.

Kommunförbundet gav ett svar med samma sakinnehåll som detta till Kimitoöns kommun för två veckor sedan. Kimitobon Jörgen Lindroos hade begärt att få ut uppgifterna och Kimitoöns kommun vände sig till Kommunförbundet för att fråga råd.

Lindroos fick vänta sammanlagt tre veckor på ett svar. Han fick inte heller ut de kompletta anbuden.

Attendos Pärla med flaggan i topp. Esperis vårdhem är närmsta granne. Att bolagen har byggt varsitt vårdhem i Kimito centrum och dessutom är intresserade av att börja sköta en stor del av öns äldrevård har gjort situationen minst sagt intressant.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter