Förflytta dig till innehållet

Aftonbladet: Också den svenska åklagarmyndigheten utreder brott mot lagen om fredning av Estonia

Fritz Reuter. Foto: Gränsbevakningen


Den svenska åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning om brott mot lagen av fredning av m/s Estonia, skriver Aftonbladet. Tidigare idag meddelade finska Centralkriminalpolisen att de har inlett en undersökning i samarbete med tyska myndigheter.
– Det finns anledning för svenska myndigheter att ta reda på vad som har hänt kring Estonia de senaste dagarna, säger kammaråklagare Helene Gestrin på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.
Det var igår som CKP fick en anmälan om att det tyska fartyget Fritz Reuter hade sänkt ner en dykrobot till Estonias vrak.
Aftonbladet skriver att både svenska och finländska myndigheter följde fartygets resa mot vrakplatsen. Allt dokumenterades av finländska sjöbevakningen.
Både Finland och Sverige har lagstiftning som fredar området kring vraket.

– Bryter man mot den lagen kan man åtalas. Här förekommer det ju uppgifter om att det ska ha varit en båt vid Estonia och att man på något sätt agerat i vattnet, och att det ska ha funnits svenska personer ombord. Det gör att vi väljer att inleda en förundersökning, säger Gestrin till Aftonbladet.

I straffskalan för brottet finns böter och fängelse upp till två år.

Dela artikeln

En kommentar: “Aftonbladet: Också den svenska åklagarmyndigheten utreder brott mot lagen om fredning av Estonia

  1. Paul Lindberg skrev

    Estland, Finland och Sverige har undertecknat avtal om fredning av vrakplatsen.
    Emedan vraket ligger på internationellt vatten, löper endast respektive staters
    medborgare risk att åtalas och dömas för brott mot griftefriden. Åtal kan naturligtvis väckas även mot andra, men de kan åtalas och dömas endast i stat, som undertecknat avtalet. Enligt uppgift befann sig två svenska medborgare ombord på det tyska fartyget Fritz Reuter.
    Tyskland har inte undertecknat avtalet om fredning av vraket som gravplats.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter