Förflytta dig till innehållet

Affärerna vid Pargas gågata väljer inte det kommande affärscentret vid Segelrondellen

Köpmansgatan i Pargas en höstförmiddag. Foto: Anja Kuusisto


Att S-market och Lidl nästa sommar öppnar i en ny affärsbyggnad intill rondellen i Pargas har väckt diskussioner om framtiden för affärerna på Köpmansgatan i Pargas.
Köpmansgatan – ortens gågata på Malmen – och kvarteren däromkring är trots allt det som de flesta betraktar som Pargas centrum.
TKU-Rakennus som bygger det nya affärscentret har också uppgett i ÅU att byggbolaget har kontaktats av andra affärer än de två hyresgäster som hittills har offentliggjorts, S-market och Lidl.

ÅU gör gallup bland några affärsidkare

ÅU tar en promenad på Malmen och ställer frågan:
Överväger du att flytta din affär till det kommande köpcentret intill rondellen?
– Nej, aldrig i livet. I några sådana banor har jag inte ens tänkt, säger Kati Roos, erfaren företagare med sko- och klädbutiken Nicolos & Nicolina.
Det finns mycket som talar emot en flytt för Roos. Hennes nuvarande affär ligger på en bra plats, och hon äger dessutom lokalen själv.

Kati Roos har varit affärsman i Pargas i tre decennier. Foto: Anja Kuusisto


Ytterligare motiv är att gågatan och miljön intill, där hennes butik finns, är en sådan miljö som också kunder ger positiv respons på.
– Framförallt folk från andra orter talar om hur trevligt här är med caféer, butiker, restauranger som ligger på gångavstånd från varandra.
Det kan hända att Pargasborna själva är mer kritiska, och ser de tomma skyltfönster som finns – i stället för de fyllda.

Nytt café på kommande till gågatan

– Snart blir det liv i ett tomt fönster, för en affärslokal jag äger på gågatan har precis hyrts ut, säger Roos.
Det handlar om lokalen där ett litet bageri verkade senast, och Roos avslöjar att det handlar om ett nytt företag som öppnar café där om en tid.
Med skyltfönster mot Strandvägen, men nära gågatan, ligger också Gullkrona och bokhandeln Booklet.
I båda affärerna möts frågan om en butiksflytt med ett tydligt nej.
– Vi har inte alls diskuterat det, och vi flyttade ju till den här lokalen för bara ett år sedan, säger butiksansvariga Martina Lindqvist i Gullkrona.

I bokhandeln Booklet. Foto: Anja Kuusisto

Varken Booklet eller City Gold vill flytta

Booklets ägare Ylva Thölix avvisar alla flyttplaner. Hon är nöjd med att vara hyresgäst just precis där hon har sin bok- och pappershandel.
Inte heller City Golds ägare, guldsmeden Karl-Johan Bäckström, vill överge Malmen.
– Jag har inget intresse av att fara under samma tak som affärskedjorna. Det kan betyda att man är tvungen följa deras öppetider, och även om det känns som att jag alltid är på jobb är självständigheten viktig som egenföretagare.

Liatris-ägarna köpte Hallonblad-huset

Blombutiken Liatris som finns på gågatan fanns för ett par årtionden sedan i samband med Reimari, ortens K-affär.
Men blombutikens ägarpar Jaana och Leif Sainio vill inte flytta till något affärscentrum.  De har andra planer, de har köpt det hus där café Hallonblad finns med tillhörande gårdshus.
– Men vi har faktiskt inte bestämt vad vi ska göra med huset ännu. Det är massor att fixa på det och vi gör det på tumanhand så det tar sin tid, säger Jaana Sainio.

”Viktigt att staden satsar på Malmen”

– Då köpmännen inte överger Malmen, får inte staden heller göra det, säger Leif Sainio. Det är viktigt att staden fortsätter utveckla Malmen, poängterar han.
Kati Roos är inne på samma tankegångar då hon säger:
– Staden satsar på ny infart från Skärgårdsvägen till livsmedelskedjorna och där bildas ett matbutikscentrum, då tycker man Reimari borde få sin rondell också.
– Och så måste staden se till att förena Malmen med rondellens mataffärer, få hela centrum att sitta bättre ihop.
LÄS OCKSÅ: Saku Koivu investerar i nya affärskomplexet i Pargas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *