Förflytta dig till innehållet

Affärer säljer mat extra billigt kvällstid

en skylt i rött och gult

Flera Sale-affärer deltar i kampanjen då mat säljs extra billigt kvällstid. ÅU-foto

Den här veckan, 11–17.9, deltar ett flertal organisationer, instanser, skolor och butikskedjor i kampanjen Svinnveckan (Hävikkiviikko). Åbo universitet är en av deltagarna, liksom Finlands svenska Marthaförbund.

Samtidigt inleder S-gruppen en omfattande kampanj för att sälja mat billigt och därmed undvika svinn.

Cirka 900 S-butiker deltar i kampanjen. Den röda lapp med 30 procents rea som brukar sättas på varor som närmar sig bäst före-datum blir nu en lapp med siffran 60 procent.

Den fördubblade rean gäller endast kvällstid. I 500 affärer gäller rean efter klockan 21 och i 300 efter klockan 20.

Att minska på matsvinnet är viktigt för S-gruppen, både ekonomiskt och etiskt sett, skriver gruppen i ett pressmeddelande.

I fjol gick 1,6 procent av S-kedjans livsmedel till spillo.

– Svinnet har minskat under de tio senaste åren. Vårt mål är att minska svinnet med 15 procent fram till år 2020, säger Mika Lyytikäinen från S-gruppen i pressmeddelandet.

45 procent av livsmedlen som måste slängas är grönsaker, 20 procent är bröd, 15 procent är mjölkprodukter och resten, 20 procent, en mix av andra sorters livsmedel.

S-gruppen uppger att de i mån av möjlighet skänker bort mat som annars skulle gå till spillo. De försöker också ge bort gammalt bröd för bioetanoltillverkning.

En lista över vilka butiker som deltar i billigare kvällsförsäljning hittas på https://patarumpu.fi. Många butiker finns i Åboland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter