Förflytta dig till innehållet

Affär om Petreliuska huset rämnade – Dennis Rafkin risar Åbo stad


Åbo stad måste på nytt försöka sälja Petreliuska huset på Västra Strandgatan 15.
Det här på grund av att de tidigare möjliga köparna och stadens fastighetsaffärsverk trots allt inte varit överens om vilket bud på byggnaden som gäller.
Det var i juni 2016 som fullmäktige i Åbo beslöt att Fortunakvarteret ska utvecklas och det första steget är att sälja Petreliuska huset.
Huset, som är byggt 1809 och skyddat i detaljplanen, har tidigare fungerat bland annat som skjortfabrik och fått sitt namn efter köpmannen och kommunalrådet Gustaf Albert Petrelius.
Husets yta är 538 våningskvadratmeter och detaljplanen tillåter en tillbyggnad på 260 våningskvadratmeter på tomten.
Enligt försäljningsvillkoren får trähuset och nybyggnadsrätten inte användas till bostäder.
Efter fullmäktiges beslut genomfördes en anbudsrunda i två omgångar.
Anbudsrundan utmynnade i att direktionen för fastighetsaffärsverket accepterade ett anbud om 808 000 euro på Petreliuska huset. Bakom anbudet stod tio privatpersoner.
Tvättstugan och loftmagasinet, med medhörande innergård, skulle säljas för 200 000 euro till bolaget Turun Kansallinen Kirjakauppa, som delvis redan äger dessa fastigheter.
Privatpersonerna hade för avsikt att skapa restaurang-, café- och butiksverksamhet i Petreliuska huset.
Turun Kansallinen Kirjakauppa förband sig också till utvecklingsplanen för kvarteret: innergården skulle hållas öppen för allmänheten och för kulturella evenemang.
I juni i fjol beslöt affärsverkets direktion att sälja Petreliuska huset till dessa intressenter.
Men när det blev dags att skriva under avtalet visade sig att privatpersonerna hade en annan syn på vilka bud som lagts.
Enligt dem har man lagt ett bud om 1 004 000 euro på hela fastigheten, inklusive tvättstugan och loftmagasinet. Alternativt är man beredd att betala 605 000 euro för Petreliuska huset och en del av loftmagasinet.
Fastighetsaffärsverket har under hösten förhandlat med privatpersonerna bakom buden men eftersom man inte nått en överenskommelse föreslog stadsdirektör Minna Arve för stadsstyrelsen på måndagen att Petreliuska huset med tillhörande byggnadsrättigheter igen skulle sättas till försäljning. Markhyresavtalet är på 50 år.
I styrelsen föreslog Johannes Yrttiaho (VF), understödd av Jaakko Lindfors (VF), att huset skulle förbli i stadens ägo. Förslaget förlorade omröstningen med 2-12.
Därmed sätts Petreliuska huset till försäljning medan Turun Kansallinen Kirjakauppas anbud accepteras. Tvättstugan och loftmagasinet övergår i bolagets ägo för 200 000 euro.
Dennis Rafkin, välkänd affärsman i Åbo, är en av de personer som velat investera i kvarteret.
Han säger att gården, som alltså hör till loftmagasinet, är avgörande. Om den inte ingår i stadens erbjudande är han och de övriga inte längre intresserade.
– Det är där man kan ordna evenemang.
I ett skede verkade ni och staden vara överens. Vad var det som hände?
– De mjölkade oss på pengar. De verkade inte själva veta vad som ingår i köpet. Men så här går det ofta i Åbo när man inte kan arbeta för en gemensam sak.
Kl 13:21: Artikeln uppdaterad med stadsstyrelsens beslut.
SE HUR DET SER UT INNE I PETRELIUSKA HUSET HÄR!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *